Premieră în Ucraina! O statuie a lui Lenin a fost vândută la licitație cu peste 9.000 de dolari

Premieră în Ucraina. O statuie a lui Vladimir Lenin a fost vândută marți la licitație cu 254.000 de grive (aproximativ 9.300 de dolari) în orașul ucrainean Ciop, regiunea Transcarpatia.

“Este pentru prima dată când o statuie a lui Lenin este scoasă la licitație în Ucraina. La concurs a participat un singur cumpărător, care a achiziţionat obiectul la preţul de pornire. Astfel, în bugetul oraşului au intrat 254.000 de grive”, se arată pe site-ul primăriei.

Statuia, care are 4 metri înălțime și cântărește 3.700 de kilograme, era instalată în centrul orașului înainte de a fi mutată la Casa Veteranilor. Ulterior, statuia a fost demontată, conform legii care interzice simbolurile comuniste aprobată de autoritățile ucrainene.

După înlăturarea în 2014 a președintelui prorus Viktor Ianukovici în Ucraina au fost demontate și distruse numeroase monumente și busturi ale liderului sovietic.

Parlamentul ucrainean a aprobat numeroase legi care interzic simbolurile comuniste și au echivalat nazismul cu stalinismul. Ultima statuie a lui Lenin a fost demontată în octombrie din regiunea Cernigov, de la frontiera cu Belarus.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.