Igor Dodon s-a înfuriat din cauza unei scrisori „blocate” de Guvern: Am trimis-o cu avionul!

Preşedintele Igor Dodon s-a arătat indignat de faptul că scrisoarea sa, în care solicită iniţierea procedurii de acordare Republicii Moldova a statutului de stat-observator în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice, nu a ajuns la destinaţie.

Potrivit lui, de vină s-ar face Ministerul de Externe, care ar fi „blocat-o”. Şeful statului a anunţat că a expediat el marţi seara scrisoarea cu o cursă avia Chişinău-Moscova.

Situaţia a fost relatată de preşedintele Igor Dodon în cadrul unui dialog cu presa prilejuit de împlinirea a 100 de zile de la învestirea lui în funcţia de şef al statului.

„ Ce face Ministerul de Externe? Am expediat o scrisoare către conducerea Comisiei Euroasiatice încă săptămâna trecută, pentru ca astăzi să aflu că Ministerul de Externe nu a transmis-o, ci a blocat-o la minister. Dle ministru de Externe, dar dvs ştiţi că vă aflaţi în subordine dublă: a preşedintelui şi a Guvernului?”, a menţionat indignat Igor Dodon.

Potrivit lui, aceasta situaţie denotă „un ne-respect faţă de instituţia prezidenţială”.” Unde s-a văzut ca o scrisoare transmisă de preşedintele Republicii Moldova să fie blocată la Guvern”, a întrebat retoric oficialul.

În context, Igor Dodon a spus că a expediat marţi seara scrisoarea cu un avion de pe cursa Chişinău-Moscova.

Igor Dodon s-a arătat ferm convins că memorandumul de colaborare între Republica Moldova şi Comisia Economică Eurasiaticăva fi semnat pe data de 3 aprilie, când la Chişinău se va desfăşura un forum economic internaţional, la care va participa preşedintele colegiului Comisiei Economice Euroasiatice (CEE), Tigran Sarkisyan.

De notat că tot ieri premierul Pavel Filip a declarat că declaraţiile referitoare la semnarea memorandumului de colaborare între Republica Moldova şi Comisia Economică Eurasiatică „sunt unele care vor rămâne politice, pentru că nu pot fi puse în aplicare fără Parlament și Guvern”.

De asemenea, potrivit Guvernului, atât semnarea Memorandului în cauză, cât şi solicitarea statului de observator pe lângă UEE sunt inoportune, având în vedere faptul că acestea nu va aduc ţării dividende economice sau politice palpabile.

„Am spus nu o dată, chiar și la întâlnirile cu președintele Federației Ruse și cu premierul Dmitri Medvedev, că nu văd oportună o discuție în formatul UE-Rusia-Moldova. Noi avem o relație bilaterală cu UE și alta bilaterală cu Rusia. Vom încerca să găsim soluții anume în această dimensiune. Personal cred în bunele noastre relații cu Federația Rusă”, se arată într-o scrisoare a premierului Pavel Filip către şeful statului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.