Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cinci persoane din dosarul licitațiilor…

Cinci persoane din dosarul licitațiilor trucate în educație ajung pe banca acuzaților

În câteva zile, o parte din dosarul licitațiilor trucate în educație urmează a fi transmis în judecată.  Acuzații de corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență, procurorii înaintează în privința trei funcționari publici și a doi reprezentanți ai unui agent economic. Numele acestora, organele de drept refuză să le facă publice până la etapa când învinuiții vor ajunge pe banca acuzaților.

Șeful direcției de cercetări penale din cadrul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu a declarat că prima parte a dosarului a fost remisă procurorului cu propunerea de a fi transmisă în judecată. „Persoanele sunt puse sub învinuire, tot lucrul este făcut. În principiu, procurorul nu are mult de lucru, sunt chestiuni formale”, a precizat Bogdan Zumbreanu care susține că într-o săptămână dosarul ar putea ajunge în instanță.

Acesta susține că ofițerii CNA au depistat în cadrul dosarului licitațiilor trucate circa 30 de infracțiuni, iar ulterior, mai multe infracțiuni au fost unite după persoane, grupe de interese și subiectele licitațiilor. Acesta a dat asigurări că în următorul timp și a doua parte a dosarului va  fi finalizată.

La rândul său, procurorul anticorupție Ion Munteanu a declarat că numele persoanelor puse sub învinuire le va putea face publice doar când va finaliza rechizitoriul.

„Cauza penală este prezentată procurorului pentru înaintarea acuzării în privința a cinci persoane, dintre care trei funcționari publici și doi reprezentanți ai unui agent economic. La momentul când voi finaliza prezentarea materialelor, voi examina cererile, demersurile și formula rechezitoriul, voi remite un comunicat de presă. Ar trebui să fie într-un timp foarte scurt, depinde de cererile și demersurile care vor fi înaintate odată cu prezentarea materialului, eventual, dacă se invocă circumstanțe noi, ele urmează a fi examinate”, a explicat Ion Munteanu.

Scandalul grădinițelor a demarat la 24 noiembrie 2016, când CNA a efectuat zeci de percheziții, a deschis 30 de cauze penale și a reținut 17 persoane învinuite de depășirea atribuțiilor de serviciu,  trafic de influență, corupere activă sau pasivă. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor educație se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să ofertele câștigătoare să obțină mai mulți bani. În alt caz, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, sume de până la 10 mii de lei. CNA a făcut publice mai multe înregistrări audio din care denotă că pe masa copiilor ar fi putut ajunge produse alimentare de o calitate îndoielnică.

Deja la 30 decembrie, niciuna dintre cele 17 persoane reținute nu se afla în izolatorul CNA. Atât funcționarii publici din cadrul Direcțiilor educație, tineret și sport, cât și agenții economici, sunt cercetați penal în arest la domiciliu, după ce Curtea de Apel Chișinău a adoptat decizii în acest sens.

Citiți și

Mâncarea de milioane din grădinițe

Firmele lui „Ghena” și „Lilian” continuă afacerile cu statul

(DOC) Statul va plăti și în 2017 milioane de lei firmelor din „dosarul grădinițelor”

Nicio persoană implicată în scandalul grădinițelor nu se află în izolatorul CNA. Cum explică șeful Procuraturii Anticorupție?