Moldova şi Ucraina vor semna o adresare comună către Comisia Europeană în problema râului Nistru

Republica Moldova şi Ucraina vor semna o adresare comună către Comisia Europeană pentru solicitarea asistenței în vederea identificării soluțiilor reciproc avantajoase privind exploatarea râului Nistru.

Subiectul a fost abordat luni, 27 martie, în cadrul unei întrevederi a premierului Pavel Filip cu omologul său ucrainean Vladimir Groisman, ce a avut loc în contextul reuniunii șefilor de Guverne ale statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul întrevederii, premierii  Pavel Filip şi Vladimir Groisman au abordat subiecte ce ţin de recunoașterea reciprocă a drepturilor de proprietate, definitivarea procesului de demarcare a frontierei de stat și stabilirea condiţiilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean. Totodată, Pavel Filip a evidențiat importanța cooperării între părţi în vederea asigurării protecției ecosistemului râului Nistru.

De asemenea, Filip şi Groisman au discutat despre coordonarea acţiunilor necesare pentru demararea controlului în comun la posturile vamale, inclusiv la punctele de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk și Palanca-Maiaki-Udobnoe, precum şi despre deschiderea podului dintre localitățile Unguri și Bronița pentru circulația automobilelor.

Totodată, premierii Pavel Filip şi Vladimir Groisman au confirmat angajamentul ferm pentru realizarea tuturor acţiunilor incluse în Foaia de parcurs privind cooperarea bilaterală.

Tot astăzi, premierul Pavel Filip, alături de omologii săi din statele membre GUAM, au avut o întrevedere cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.