Platforma pentru Egalitatea de Gen nu susține sistemul electoral uninominal: Va reduce numărul femeilor în Parlament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma pentru Egalitate de Gen este împotriva trecerii la sistemul uninovinal de vot, optând în continuare pentru sistemul proporțional existent. Reprezentanții organizației spun că reacția actuală a proiectului de lege privind instituirea sistemului electoral uninominal nu prevede măsuri de respectare a cotei de 40% reprezentativitate a femeilor în organele de conducere ale statului.

„Opinia reprezentanţilor societății civile bazată pe analiza experienţelor de reprezentare echitabilă a femeilor și bărbaților în ţările membre ale Uniunii Europene, cât şi a statelor membre ale OSCE, susține că sistemul proporţional existent, cu aplicarea cotelor prevăzute de actuala legislaţie este cel mai eficient pentru asigurarea de facto a egalității de gen. Cadrul legal şi instituţional al unei ţări poate avea un impact semnificativ asupra reprezentării femeilor în politică. La prima vedere factori neutri, precum sistemele electorale, pot avea efecte multiple asupra participării femeilor în politică.”, a menționat Platforma pentru Egalitate de Gen.

Organizația mai spune că în țările în care se aplică sisteme de vot proprționale, ponderea femeilor în parlament este mai mare, comparativ cu ţările care implimentează sisteme electorale uninominale.

„Sistemele majoritare (uninominale) nu sunt prietenoase pentru femeile candidate. Datele statistice demonstrează că în 2012 femeile au obţinut în medie doar 14% de mandate în sisteme uninominale. Din cauza tipului „câstigătorul ia tot” a acestui sistem, partidele politice încearcă să maximalizeze şansele nominalizând “cei mai siguri” candidaţi. Aceasta descurajează partidele politice de la selectarea candidaţilor “mai puţin tradiţionali”, în mod special femeile sau membrii grupurilor minoritare. Experienţele, de asemenea, demostrează că partidele frecvent nominalizează femei în circumscripţiile în care şansele partidului de a câştiga sunt diminuate.”, au adăugat membrii organizației


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...