Actualitate

A fost creat primul cluster în domeniul energiei din biomasă

Obiectivul Proiectului Energie şi Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană, este de a asigura crearea unei piețe sustenabile în sectorul energiei din biomasă. Crearea clusterului reprezintă un nou pas spre fortificarea şi dezvoltarea cu succes al acestui sector, a menționat Alexandre Darras, manager de proiecte din partea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, la evenimentul de semnare a documentului.

Denis Tumuruc, şeful Direcţiei politici de eficienţă energetică şi valorificare a resurselor de energie regenerabilă din Ministerul Economiei, a spus că se creează o platformă de comunicare între toţi actorii implicați. „Prin 2010, era în număr mic de producători în domeniu, cam zece, iar în prezent sunt aproximativ de 80 de agenţi economici care se menţin pe piaţă”, a comunicat Denis Tumuruc. Acesta afirmă că la un moment dat au fost şi 120-150 de agenţi economici care s-au aventurat în această piaţă, dar au rămas cei bine consolidați. Datorită UE s-au pus bazele acestei industrii şi s-a susținut dezvoltarea domeniului. Acum un an, cifra de afaceri a domeniului era de peste 130 de milioane lei, a mai spus responsabilul de la minister.

Președintele raionului Leova, Ion Gudumac, a semnat pentru constituirea clusterului, dar spune că a avut parte atât de experiențe pozitive, cât şi negative în implementarea proiectelor pe biomasă. Uneori costul combustibililor este cu 20% mai mare decât alternativa cu gaz şi atunci soluția nu este sustenabilă economic. Ion Gudumac afirmă că statul ar trebui să se implice mai mult în acest domeniu.

Managerul incubatorului de afaceri din Cimişlia, Olga Postovanu, crede că plus valoarea pentru regiuni este că acest cluster are printre membri atât autorități, cât şi reprezentanți ai mediului academic și agenţi economici. Va exista un loc unde vor fi disponibile centralizat toate informațiile despre producerea energiei pe biomasă. Incubatorul de afaceri din Cimişlia va promova acest domeniu în rândul școlilor profesionale pentru a se deschide noi afaceri. Olga Postovanu spune că mai multe şcoli şi grădiniţe din regiunea pe care o reprezintă au cazane pe biomasă şi există câţiva producători. Dat fiind că există potenţial, ar putea fi dezvoltate aceste afaceri.

Moldova are de atins ținta de 17% din energie produsă din surse regenerabile până în 2020. Conform datelor din 2015, în jur de 14,2% din energie era produsă din surse regenerabile. Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova (2011-2017) urmărește să contribuie la producerea sigură, competitivă și durabilă a energiei din biomasă. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *