Servicii medicale și sociale mai calitative pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Persoanele cu deficiențe de vedere vor avea acces la servicii medicale mai calitative și vor fi ajutate să se integreze social. Ministerul Sănătății a semnat astăzi un acord de colaborare, prin care și-a asumat responsabilitatea să creeze condițiile necesare pentru diagnosticarea precoce și reabilitarea pacienților.

Ministerul Sănătății a semnat acordul cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Educaţiei, Organizația de caritate “Hjelp Moldova” și Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă “LOW VISION”. Institițiile au convenit să coopereze eficient  în procesul de diagnosticare, reabilitare, incluziune socială și educațională a persoanelor cu deficiențe de vedere.

Ministerul Sănătății va întreprinde măsuri pentru a moderniza serviciul oftalmologic. În acest scop,  instituțiile medicale din țară vor fi dotate cu echipament modern pentru diagnosticarea și tratarea patologiilor oftalmologice. Totodată, pacienți vor fi asigurați gratuit cu dispozitive de corecție optică și ajutor vizual.

“Cooperarea ne va ajuta să îmbunătățim calitatea asistenței medicale acordată persoanelor cu deficiențe de vedere și să asigurăm accesul echitabil tuturor pacienților la serviciile medicale. Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea, în cadrul acestui acord, să elaboreze standarde naționale de diagnostic a bolilor ochilor, care vor ajuta medicii să prevină  orbirea.

În același timp, vom elabora Programul Naţional de sănătate a ochiului și vom instrui personalul medical să acorde suport persoanelor cu deficiențe de vedere, atât din perspectivă medicală, cât și socială”, a declarat ministrul Sănătății,  Ruxanda Glavan.

Cu suportul Organizaţiei „Hjelp Moldova” din Norvegia, 40 de secții de oftalmologie din țară au fost asigurate cu dispozitive de diagnostic. Totodată, nouă spitale au fost dotate cu echipamente medicale moderne pentru tratamentul chirurgical al maladiilor oftalmologice.

“Trebuie să avem grijă de aceste persoane, să le oferim posibilitatea să meargă la școală, să-și continue studiile, să lucreze și să se implice în viața socială. Numai împreună vom putea asigura o viață normală pacienților cu deficiențe de vedere“, a menționat preşedintele Organizației de caritate “Hjelp Moldova”, Hans Bjorn Bakketeig.

Ministerul Educației și-a asumat angajamentul să creeze în toate instituțiile de învățământ condiții adecvate de instruire a copiilor cu deficiențe de vedere și să evite discriminarea acestora.

În prezent, la evidența medicilor se află 10.000 de persoane cu deficiențe de vedere, inclusiv 450 de copii. Totodată, 15 bebeluși sunt diagnosticați, anual, cu retinopatie.

În secția de oftalmologie a Spitalului Clinic Republican  sunt efectuate, în fiecare an, 21.000 intervenții microchirurgicale. Cel mai frecvent, deficiențele de vedere și orbire apar din cauza viciilor de refracţie, cataracta, glaucomul, afecțiune provocată de creșterea tensiunii intraoculare și retinopatiei diabetice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.