Igor Dodon: O echipă de profesioniști va crea un film documentar despre istoria poporului moldovenesc

Preşedintele Igor Dodon a anunţat vineri, 24 martie, că în curând o echipă de cineaşti profesioniști va purcede la crearea unui film documentar despre istoria poporului moldovenesc “de la începuturi şi până în zilele noastre”.

Anunul a fost făcut la o conferinţă internaţională „Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică şi perspectiva dezvoltării”, care se desfășoară astăzi la Chişinău sub patronajul instituției prezidențiale.

Potrivit şefului statului, noua producție cinematografică “excepțională” va fi prezentată în toamnă,” în ajunul jubileului de 100 de ani de la fondarea Republicii Democratice Moldovenești, la 2 decembrie 2017″.

Totodată, Igor Dodon s-a declarat adeptul ideii că statalitatea moldovenească are o istorie de secole, a cărei bază a fost pusă în secolul XIV. “Noi de mai multe ori am pierdut suveranitatea, dar am păstrat memoria conviețuirii într-un propriu stat, independent, moldovenesc”, a spus oficialul.

Potrivit lui, statalitatea moldovenească trebuie consolidată și prin discuții academice, iar în
calitate de președinte va încuraja lansarea unor programe sau le va susține pe cele existente.

Reamintim: anterior Igor Dodon a propus ca ziua de 2 februarie să fie sărbătorită oficial “ca zi de importanță majoră în constituirea statalității moldovenești, care amintește despre eliberarea Moldovei de sub dominația străină, în 1365”.

În această zi, preşedintele Dodon va decerna anual Ordinul „Bogdan Întemeietorul” unor persoane marcante.

O altă inițiativă recentă a fost un demers lansat în adresa Guvernului prin care s-a cerut introducerea Istoriei Moldovei în curricula școlară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.