Principală  —  Ştiri  —  Social   —   PACHETE ALIMENTARE PENTRU DONATORII DE…

PACHETE ALIMENTARE PENTRU DONATORII DE SÂNGE: Carne de bovină în loc de pateu de găină

Ministerul Sănătății intenționează să înlocuiască produsele alimentare din pachetele oferite în urma donării de sânge.
În prezent, pachetul alimentar conține suc de mere și struguri, pateu din carne de găină, sardine în ulei și lapte condensat.
Ministerul Sănătății susține că aceste alimente asigură donatorilor cantitatea necesară de nutrienți pentru recuperarea sângelui donat. „Problema este că o parte dintre aceste produse, cum ar fi pateul și sardinele în ulei, nu sunt sănătoase”, se spune într-un comunicat de presă al ministerului.
 „Pateul trebuie schimbat. Preferabil de înlocuit cu carne de bovine, care reprezintă o sursă bună de fier și proteine pentru organism. De asemenea, sardinele în ulei sunt foarte grase, ceea ce nu e bine pentru sănătate”, susține profesorul universitar Alexei Chirlici, membru al grupului de lucru constituit în scopul elaborării unui nou pachet de produse alimentare pentru donatori.
Costul pachetului alimentar pentru un donator este de 50, 90 bani. Alimentele propuse de membrii grupului de lucru vor trebui să se încadreze în această sumă.
 35% dintre donatorii de sânge nu sunt mulțumiți de produsele incluse în pachetul alimentar, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
 Peste 79 de mii de donări de sânge au fost efectuate, anul trecut, în R. Moldova.
 Donatorii de sânge primesc pachete alimentare din anul 2009. Alimentele sunt procurate în cadrul licitațiilor publice de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.