Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cu recomandări agramate, Președinția vrea…

Cu recomandări agramate, Președinția vrea să modifice Codul Educației

Președinția R. Moldova a elaborat o inițiativă de modificare și completare a Codului Educațional. Inițiativa vizează în mod special perspectivele susținerii examenelor de Bacalaureat la absolvirea cursului liceal în R. Moldova.  Potrivit Președinției, inițiativa lansată astăzi conține următoarele prevederi:

„1. Introducerea certificatului ce acordă opțiunea de a susține examenului de finalizare a învățămîntului liceal, de a urma programe de pregătire profesionale în instituțiile  profesional-tehnic secundar și profesional tehnic postsecundar și a fi angajat în cîmpul muncii.

2. Introducerea unei noi forme de încheiere a învățămîntului liceal și anume – examenul național diferit de examenul de BAC existent pornind de la experiența avansată atestată în mai multe țări din Europa cum ar fi: Franța, Marea Britanie, Germania etc. Finalizarea învățămîntului liceal se va realiza prin urmare prin examenul de Bacalaureat existent la moment și examenul național care va reprezenta o formă de încheiere a treptei liceale, pentru cei care doresc să-și continue studiile la un alt nivel în special pe filieră profesională sau angajarea în cîmpul muncii. Decizia de a susține a examenului de BAC sau a examenului național aparține exclusiv absolvenților și părinților acestora.”

Consilierii au mai menționat că în cadrul consultărilor care au avut loc la Președinție, s-a ajuns la concluzia că actualul Cod al Educației conține foarte multe carențe, iar experții au formulat propuneri de modificare a peste 50 la sută dintre prevederile actualului cod. Inițiativa urmează a fi transmisă către examinare și adoptare Parlamentului R. Moldova.

ZdG precizează că redacția a păstrat intact stilul și ortografia utilizată de consilierii prezidențiali care au formulat prevederile legate de modificarea Codului Educației.

Deocamdată, Ministerul Educației nu a răspuns în niciun fel la inițiativa instituției prezidențiale de modificare a Codului Educației.

Amintim că, în campania prezidențială, Igor Dodon a promis că, ajungând președinte, va întreprinde tot ce-i va sta în puteri pentru a diminua rolul examenelor de Bacalaureat în sistemul educațional din R. Moldova.