(STUDIU) Rata fumatului la nivel mondial a scăzut: Ce politici au dus la acest fapt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un tratat internațional intrat în vigoare în 2005 a contribuit la reducerea ratei fumatului cu 2,5% la nivel global în 10 ani, a anunțat marți o echipă de oameni de știință, însă utilizarea produselor din tutun cu potențial letal ar putea fi diminuată și mai mult prin sporirea efortului de elaborare de politici pentru combaterea acestui obicei, informează Reuters.

Convenția Cadru pentru Controlul Tutunului (FCTC — Framework Convention on Tobacco Control) a OMS, care a intrat în vigoare în 2005, obligă cele 180 de țări semnatare la instituirea de majorări la taxele asociate tutunului, crearea de spații publice în care fumatul să fie interzis, aplicarea etichetelor cu avertismente și a reclamelor publicitare sugestive și susținerea serviciilor pentru combaterea fumatului.

Fumatul cauzează cancer de plămâni și reprezintă un factor major de risc pentru afecțiunile cardiovasculare precum cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, care ucid mai mulți oameni decât orice alte boli.

Studiul a analizat datele OMS prelevate din 126 de țări — 116 dintre ele fiind semnatare al FCTC — și a urmărit și comparat implementarea celor cinci măsuri-cheie, din 2007 până în 2014, cu scopul de a observa legătura dintre politicile solide și ratele fumatului.

Potrivit concluziei, în medie, ratele fumatului au scăzut la 22,2% în 2015 de la 24,7% cu un deceniu înainte. Însă tendințele au variat, observându-se o scădere în 90 de țări, o creștere în 24 și o stagnare în 12.

Cercetarea nu a reprezentat o analiză integrală la nivel global deoarece numai 65% dintre țări dețineau datele necesare, însă a cuprins state din toate categoriile de venit și din toate regiunile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...