Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Spioni în loc de…

[sondaj] Spioni în loc de Kroll-2

Pe 25 martie se împlinește un an de când urma să avem gata Raportul Kroll-2 în dosarul miliardului furat şi să aflăm cine sunt autorii şi beneficiarii jafului, unde sunt banii şi cum pot fi recuperaţi. Cu regret, semnele de întrebare rămân. Deşi premierul Pavel Filip ne asigura, în luna ianuarie, că în februarie vom avea Raportul şi „strategia de recuperare a 600 mln. USD identificaţi pe conturi bancare din alte state şi numele celor implicați în jaf, spicherul Andrian Candu anunţa, luni, că Raportul se amână pentru perioada aprilie-mai, iar publicarea lui se va decide în funcţie de „calitatea raportului…, astfel încât să nu aducă prejudicii statului” .

Kroll-2: Unde-i Raportul? Cine-s hoţii? Unde-s banii?

Virgil Mândâcanu, profesor universitar

Ce nu e clar? Raportul întârzie pentru că cei care au furat nu se pot înţelege cu cei care investighează furtul. Ceva nu merge. Vedeți ce zic? Când s-a furat miliardul nu s-au gândit că prejudiciază statul, dar acum, când trebuie să vedem cine-s hoţii, caută să se acopere cu interesele statului. Dacă rămâne la decizia lor, moare tot. Raportul trebuie făcut public şi vinovații în aceeași zi arestați. Altfel nu aflăm adevărul, iar de furat vom fi furați şi mai departe. Ilegalitățile în sistemul bancar continuă. Cursul valutar joacă după cum vor ei. Dividendele în lei au scăzut de la 15 până la 6%, în valută străină e şi mai grav. Tarifele cresc de două ori pe sezon. Asta ce-i? Nu-i hoţie? Şi vina nu e a lor, vina e a noastră. Pentru că-i răbdăm. Ştim că ne mint şi ne lăsăm mințiți. Ba cu preşedinte ales de întreg poporul, ba cu votul uninominal, ba cu declararea cadourilor… Trebuie să scăpăm de ei. Dar dacă nu ne unim cu Ţara, nu scăpăm.

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

Părerea mea: toate amânările care s-au făcut, au fost posibile pentru că guvernarea, la nivelul PD, deţine controlul asupra investigațiilor, iar ceea ce a fost investigat nu convine în totalitate „coordonatorului”. Mai multă lume din PD şi care se învârte în jurul PD este implicată în acel jaf, fie direct, fie prin faptul că nu şi-a exercitat atribuțiile, şi trebuie să compară în fața justiției. Cei de la Anticorupție prind tot ce vrei, inclusiv spioni, numai nu ceea ce trebuie să prindă. Şi nu sunt singurii. Există, totuși, o problemă aici: atât timp cât cei care l-au arestat pe Platon nu-l vor putea obliga să declare ceea ce vor ei de la el, lucrurile nu se vor limpezi. Fără Platon şi Şor nu se va clarifica situația, deşi piramida miliardului furat are mai multe [.

Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Puţin probabil ca în aprilie-mai să avem Raportul Kroll-2. În spatele acestui Raport se dă o luptă acerbă între două clanuri criminal-politice: clanul Lucinschi, care a guvernat până la arestarea lui Filat, şi actualul clan de la guvernare, ambele implicate, direct sau prin complicitate, în scandalul miliardului furat. Parantezele au fost deschise de Kroll-1. Kroll-2 trebuie să pună punct în acest scandal, dar depinde până unde vor merge în lupta sau în înțelegerea dintre ele cele două clanuri. Din ceea ce declară dl Candu, invocând, absolut inadecvat, „interesele statului”, reiese că PD nu vrea ca acest Raport să fie făcut public. Iar dacă se va ajunge aici, rostul lui este egal cu „0”. Nu cred că societatea civilă va accepta un astfel de deznodământ.

Fiodor Ghelici, Asociaţia „Moldova Mea”

Kroll-1, Kroll-2… Nu m-aş mira dacă mâine-poimâine dnii Candu sau Filip ar spune că e nevoie de un Kroll-3. Investigațiile Kroll sunt şi ele o modalitate de spălare a banilor. Spuneți-mi ce sumă a fost recuperată până acum din miliardul furat? Dl Filip vorbește de 600 mln. dolari, identificaţi pe conturi străine. Dar asta nu înseamnă că ei vor putea fi şi recuperați. Din zonele offsshore banii nu se întorc înapoi. Ăsta e offshorul şi cei care au furat au ştiut unde să-i dosească… Până la urmă, toate sunt un joc. Un caz penal, de un miliard de dolari, a fost transformat într-o reglare politică de conturi între elitele şi clanurile oligarhice de la guvernare, care nu au putut împărți între ele puterea. Asta avem. Nu cred că vom avea acces la Kroll-2. Se vor găsi 1001 de motive pentru a pune pe el „strict interzis”, iar dacă şi se va publica ceva, atunci doar selectiv. Nu vor fi făcute publice nume grele, nu vor cădea capete, aşa după cum au promis Filip şi Dodon. E posibil ca Kroll-2 să fie folosit mai aproape de parlamentarele-2018. Atunci s-ar putea să mai fie arestat cineva, însă doar în scop electoral. Şi pentru şantaj.