Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   REGIM DE URGENȚĂ ÎN PARLAMENT:…

REGIM DE URGENȚĂ ÎN PARLAMENT: Suspendarea imunității deputaților

Proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția R. Moldova a fost inclus pe ordinea de zi a ședințelor în plen ale Parlamentului pentru perioada 24-31 martie 2017, anunță Serviciul de Presă al Parlamentului.

Amintim că articolul 70 al Constituției se referă la „Incompatibilităţi şi imunităţi” și spun că, „(1) Calitatea de deputat este incompatibilă cu exercitarea oricărei alte funcţii retribuite, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice. (2) Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică. (3) Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.
Inițiativa de modificare a articolului 70 al Constituției aparține Partidului Democrat și presupune anularea imunității deputaților. Imediat după anunțul făcut de Andrian Candu pe 20 martie, privind intențiile de suspendare a imunității parlamentarilor, șeful statului, Igor Dodon, a scris într-o postare pe o rețea de socializare că scopul inițiativei democraților ar fi „la suprafață, cusut cu ață albă”. Acesta susține că „lipsirea imunității parlamentare le va permite celor din PDM să fie mai „convingători” în negocierile cu propriii parteneri de coaliție”.
Alte proiecte incluse pe ordinea de zi a ședințelor în plen ale Parlamentului din perioada 24-31 martie sunt: proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, proiectul legii integrității, care urmează să fie discutat în lectura a II, proiectul de lege privind Agenția recuperarea bunurilor infracționale, lectura II. De asemenea, vor fi examinate câteva proiecte care vizează o serie de modificări și completări care vizează sectorul financiar-bancar, inclusiv garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar.

În agenda Parlamentului va fi inclus și raportul Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ.