Subiectul modificării Constituției privind ridicarea imunității deputaților, revine în Parlament. Socialiștii se opun

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Subiectul modificării Constituției în vederea ridicării imunității parlamentare a deputaților va fi dezbătut în Parlament săptămâna viitoare. Despre aceasta a anunțat președintele Parlamentului, Andrian Candu, ca urmare a ședinței Biroului Permanent al Parlamentului în cadrul căreia a fost aprobată ordinea de zi bisăptămânală a ședințelor plenare ale forului legislativ. De altă parte, președintele fracțiunii socialiste în Parlament, Zinaida Greceanîi a menționat că cel mai probabil, fracțiunea PSRM nu va susține decizia.

Întrebat cum califică declarațiile precum că ridicarea imunității parlamentare pentru deputați ar putea fi un instrument de presiune asupra deputaților, președintele Parlamentului a menționat că parcă ar avea un „deja-vu”, aducând drept exemplu declarațiile mai multor partide politice din campania electorală privind modificarea sistemului de vot, iar acum nu mai susțin inițiativa.

„Majoritatea partidelor care au o anumită importanță în Republica Moldova, când merg în campanie, promit că vom veni la putere și vom schimba sistemul de vot în așa fel încât voi să vă alegeți reprezentanții, iar când ajung în Parlament – uită. Dacă e să ne referim la sistemul uninominal sau mixt. La fel, același lucru se întâmplă și cu imunitatea. Deschideți programele electorale la foarte multe partide, urmăriți cum s-au desfășurat campaniile electorale și cu ce mesaj și dragoste față de lege, spunând că legea trebuie să stea în capul mesei și să fie toți egali în fața legii, și că noi vom ajunge în Parlament și vom schimba Constituția ca cei ajunși acolo să nu beneficieze de imunitate. Dar când se ajunge să se voteze, unii deja menționează că e un instrument de presiune”, a declarat Candu.

„Nu încălca legea și nu va fi niciun fel de instrument. Da, va fi instrument de presiune în situația în care încalci legea sau ai intenția să o încalci. Deputații nu sunt mai presus de lege. Ajunge! Am promis electoratului, am promis cetățenilor, am promis țării și partenerilor noștri de dezvoltare că vom face altfel de politică. Imunitatea și modificarea sistemului electoral ține inclusiv de reforma clasei politice”, a mai adăugat președintele Parlamentului.

De altă parte, Zinaida Greceanîi a menționat că urmează să discute în cadrul ședinței fracțiunii această inițiativă și să ia o decizie, dar preventiv consideră că acum o asemenea modificare este prematură.

„Am ascultat acum declarațiile foarte simpatice a președintelui Parlamentului care par a fi unele foarte benefice, dar haideți să ne amintim despre alte lucruri. Fracțiunea care a intrat în Parlament cu 19 deputați – pentru 19 deputați au votat cetățenii, acum au o fracțiune de 34 de deputați. Asta ce ar însemna? Uitați-vă câți consilieri locali au fost transferați din alte fracțiuni sub democrați. Asta nu este presiune?! Da, și noi spuneam că trebuie ridicată imunitatea deputaților, dar această modificare a Constituției ar avea loc doar după alegerile parlamentare, următoarele alegeri parlamentare. Și atunci, noul Parlament, să decidă. Nu acum”, a precizat președintele fracțiunii PSRM.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...