Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   MAI cheltuie mai mulți bani…

MAI cheltuie mai mulți bani decât Sănătatea și Educația, luate împreună

IDIS Viitorul continuă să publice seria de analize menite să informeze publicul larg despre eficiența instituțiilor publice din R. Moldova. Astăzi, expertul în politici economice, Denis Gorea, a  analizat activitatea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al R. Moldova.

Expertul a constatat că, în 2016, pentru activitatea acestui minister s-au cheltuit aproape 2.55 miliarde lei din bugetul național. Suma este impresionantă având în vedere că nu cheltuim la fel de mult pe educație și sănătate luate împreună. Cât de eficiente sunt aceste cheltuieli publice în comparație cu cele efectuate de alte țări?

Pentru a compara eficiența cheltuielilor publice din acest domeniu, expertul se referă la cheltuielile ce revin MAI și Produsului Intern Brut (PIB). Moldova este lider la capitolul cheltuieli cu poliția. Din fiecare 100 lei produși de economia R. Moldova, achităm aproape 2 lei pentru serviciile prestate de polițiști, de aproape două ori mai mult decât media pentru țările din UE. Spre comparație, România achită cu 30% mai puțin decât noi pentru serviciile MAI.

Dacă R. Moldova ar reduce cheltuielile pentru MAI la nivelul celor din țările UE, s-ar economisi anual aproape un miliard de lei. Cu banii economisiți am putea repara câte 20 de kilometri de drum național în fiecare an, fără a fi nevoiți să împrumutăm de la instituțiile internaționale pentru asta. Spre exemplu, am putea repara integral drumul Chișinău – Vadul lui Vodă în 2018, fără cheltuieli suplimentare de la buget.

Pentru a stabili eficiența MAI, expertul Densi Gorea se referă și la raportul dintre populație și numărul de polițiști. Conform datelor oficiale, nici la acest capitol R. Moldova nu stă mai bine. Un angajat MAI din Moldova revine la 223 de cetățenii, cu mult sub media UE de 348 de cetățeni. Pentru comparație, un polițist român servește interesele a 377 de cetățeni, cu 154 de cetățeni mai mult decât colegul său moldovean. Dacă R. Moldova ar vrea să ajungă țările UE din urmă la capitolul eficiența polițiștilor, ar trebui să avem 10 mii de polițiști în loc de 16 mii cât avem acum.

Ce ar trebui să ne alarmeze este și faptul că numărul angajaților MAI pare a fi în creștere, deși populația țării este în scădere. Din rapoartele MAI putem afla că la începutul lui 2016, Moldova avea deja 16205 de angajați a MAI (ofițeri și subofițeri), în comparație cu 15918 în 2014. Trendul acesta ascendent din Moldova e contrar evoluției din țările Uniunii Europene, unde numărul de polițiști este în scădere chiar dacă populația UE este în creștere. Ministerele de interne din țările UE adoptă rapid tehnologiile moderne de supraveghere și, ca rezultat, nu mai au nevoie de același număr de polițiști pentru a asigura ordinea publică.

Analiza efectuată constată că MAI ar trebui să-și reducă numărul de ofițeri și subofițeri la 10 mii, iar bugetul – la 1.5 miliarde de lei.