Linkuri accesibilitate

Restaurația inițiată de regimul Dragnea (Ion Stanomir/contributors.ro)


Consecințele politicilor guvernului PSD-ALDE de la București (Cristian Pantazi/hotnews.ro).

Presa românească de astăzi se ocupă printre altele de ceea ce unii consideră a fi noi derapaje anti-democratice și politici economice riscante ale guvernului dominat de social-democrați.

Comentarii îngrijorate de consecințele politicilor guvernului PSD-ALDE de la București. Cristian Pantazi scrie pe site-ul Hotnews.ro că au fost suficiente trei luni de activitate „ca să aprindă toate beculețele roșii de alarmă în privința politicilor economice”. Dacă „agenda pro-penali a noii Puteri de la București” e clară, mult mai perfidă i se pare jurnalistului cea economică. Măsurile populiste pe bandă rulantă au ca unic scop să mențină și să sporească „baza electorală a Puterii. Indiferent de consecințe”. Deși au început să se audă „vocile grele: Comisia Europeana și Fondul Monetar Internațional”, guvernul Grindeanu ignoră cu bună știință nevoia urgentă de investiții. Economia României a crescut în ultima vreme numai prin consum. Comisia Europeană a trimis-o la București, cu avertismente severe, chiar pe Corina Crețu, comisarul european propus în funcție de Partidul Social-Democrat. Dar executivul continuă să se împrumute și „e doar o chestiune de timp până ce costurile creditării vor fi tot mai mari”. „Dacă până acum, scrie Pantazi, România era campioana creșterii economice, ea riscă să redevină Cenușăreasa din 2009-2010. Or, într-un moment in care UE vrea să se redefineasca și să elimine verigile slabe, asta înseamnă să fii kamikaze”.

Și Dan Tapalagă semnalează pași înapoi, de asemenea pe Hotnews.ro: „Am intrat la timp în cluburile lumii civilizate, dar marele partid (aflat acum la guvernare) face totul să ne scoată din ele. Ne aflăm în plin proces de restaurație în mai toate domeniile, de la educație la sănătate. Cădem în timp, ne întoarcem într-o lume pe care n-aș mai fi crezut-o prea curând posibilă”. Presa, acest seismograf fin, pare să fi capitulat pe scară largă. Cu o singură excepție, ”nicio televiziune n-a preluat dezvăluirile HotNews.ro despre afacerile cu porci ale fiului lui Liviu Dragnea, scrie Tapalagă.


În România liberă, Cătălin Prisăcariu nu ezită să compare sistemul politic din România cu o „creșă” de porcine: „Hrănim de prea multă vreme niște porci care au devenit mai agresivi decât mistreții din sălbăticie”. Întocmai ca animalul pomenit, politicianul român nu se ferește de „troacă” și de „lături”, dimpotrivă. Dar, scrie jurnalistul, „va veni vremea [...] când nu doar că vom pricepe că plătim subvențiile porcine, ci și că ne costă prea mult. Și atunci ne vom aminti că porcii se mai și sacrifică. Cu asomare, conform regulilor europene, dacă porcii nu ne vor fi scos din Europa până atunci”.

În articolul semnat de Ioan Stanomir pe contributors.ro, aceeași involuție e descrisă mai sobru: „Scopul ultim al restauraţiei iniţiate de regimul Dragnea este restabilirea normalităţii privilegiilor”. Tenacitatea campaniei anti-justiție a partidului lui Dragnea și a aliaților săi de la ALDE s-ar explică și prin sprijinul „transpartinic” de care are parte PSD din partea unei întregi „elite politice”, „de la Traian Băsescu la conducătorii UDMR şi, probabil, o parte semnificativă a Partidului Național Liberal însuşi”.

XS
SM
MD
LG