Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.03.2017

Structurile de drept au depistat un grup criminal care în urma evaziunii fiscale a prejudiciat bugetul de stat cu 8,3 mln lei

Structurile de drept au depistat un grup criminal care în urma evaziunii fiscale a prejudiciat bugetul de stat cu 8,3 mln lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în comun cu ofiţerii Direcţiei investigare fraude economice a INI au deconspirat activitatea unui grup criminal organizat, care administra şi dirija mai multe întreprinderi, suspecte de fraudarea bugetului public naţional prin implementarea unor scheme de evaziune fiscală.

S-a stabilit că din gruparea criminală făceau parte aproximativ 10 persoane, iar activitatea era orientată spre redarea legalităţii procurării de produse agricole contra numerarului fără perfectarea facturilor fiscale sau actelor de achiziţie prin intermediul persoanelor juridice, cu ulterioara eliberare frauduloasă a facturilor fiscale în adresa companiilor ce activează în domeniul agro-alimentar. Ca urmare a activităţilor infracţionale desfăşurate în perioada anilor 2015- 2017, a fost cauzat un prejudiciu de 8,3 milioane lei, doar la capitolul TVA, bugetului public naţional.

Astfel, la 20 martie 2017 procurorii PCCOCS împreuna cu ofiţerii INI, au  reţinut  liderul  grupului criminal, împreună cu alţi doi angajaţi cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani, domiciliaţi în municipiul Bălţi, fiind suspectaţi de evaziune fiscală.

De asemenea, la 20 martie curent, au fost efectuate 21 de percheziţii la domiciliile, în automobilele figuranţilor, precum şi în oficiile companiilor implicate în schema infracţională.

În rezultat, au fost depistate şi ridicate ştampile, acte de achiziţii a produselor cerealiere în care erau introduse date false, copiile buletinelor de identitate a persoanelor ce erau indicate în aceste acte, agende şi caiete cu înscrisuri de ciornă ce atestă activitatea infracţională, suporturi electronice pe care sunt stocate informaţii privind rulajele de mărfuri şi mijloace băneşti nereflectate în evidenţa contabilă, precum şi lipsa de cereale, aflată la balanţa contabilă.
 
Fiind audiaţi, angajaţii companiilor implicate în schema infracţională documentată au declarat despre inexistenţa parţială a evenimentelor economice reflectate în documentele contabile, precum şi introducerea la indicaţia liderului grupului criminal a datelor denaturate privind activitatea de facto a întreprinderilor.
 
Suspecţii au fost reţinuţi pentru 72 de ore, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani.

Concomitent, se verifică participarea făptuitorilor la comiterea altor infracţiuni.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus