Actualitate

Ucraina a cerut SUA s-o recunoască ”aliat major non-NATO”

Potrivit lui UNIAN, pentru rezolutie au votat 232 din 327 de deputați înregistrati în sala de ședințe a Parlamentului din Ucraina.

„În conformitate cu litera și spiritul Memorandumului de la Budapesta, precum și în scopul dezvoltarii parteneriatului strategic dintre țările noastre, facem apel la Statele Unite să ia în considerare încheierea unui acord de apărare cu Ucraina și acordarea Ucrainei statutului de aliat major non-NATO”, – se spune în declarație.

Parlamentarii cred că acordarea Ucrainei a statutului de aliat principal în afara NATO și încheierea unui acord de apărare bilaterală între Ucraina și SUA vor avea un impact enorm asupra încetarii agresiunii Rusiei contra Ucrainei, descurajarea agresorului și prevenirea incitarii la război în Europa.

„Este în interesul Ucrainei, SUA, Europei și întregii lume”, – se arată în declarație.

De asemenea, deputații a remarcat că „politica rusească agresivă nu este limitata la Europa de Est, aceasta reprezintă o amenințare pentru întreaga stabilitate europeană și globală”. „Solidaritatea comunității internaționale și rolul de lider al SUA în protecția Ucrainei de agresiunea externa, reprezinta contribuții la securitatea europeană și globală”, – se mai arata in rezolutia Radei. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *