Ucraina a cerut SUA s-o recunoască „aliat major non-NATO”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rada Supremă a Ucrainei a adresat un apel Congresului SUA de a încheia un acord defensiv cu Ucraina și pentru a acorda țării statutul de aliat principal non-NATO.

Potrivit unian.net, pentru rezoluție au votat 232 din 327 de deputați înregistrați în sala de ședințe a Parlamentului din Ucraina.

„În conformitate cu litera și spiritul Memorandumului de la Budapesta, precum și în scopul dezvoltării parteneriatului strategic dintre țările noastre, facem apel la Statele Unite să ia în considerare încheierea unui acord de apărare cu Ucraina și acordarea Ucrainei statutului de aliat major non-NATO”, se spune în declarație.

Parlamentarii cred că acordarea Ucrainei a statutului de aliat principal în afara NATO și încheierea unui acord de apărare bilaterală între Ucraina și SUA vor avea un impact enorm asupra încetării agresiunii Rusiei contra Ucrainei, descurajarea agresorului și prevenirea incitării la război în Europa.

„Este în interesul Ucrainei, SUA, Europei și întregii lume”, se arată în declarație.

De asemenea, deputații au remarcat că „politica rusească agresivă nu este limitată la Europa de Est, aceasta reprezintă o amenințare pentru întreaga stabilitate europeană și globală”. „Solidaritatea comunității internaționale și rolul de lider al SUA în protecția Ucrainei de agresiunea externă, reprezintă contribuții la securitatea europeană și globală”, se mai arată în rezoluția Radei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...