(STUDIU) Copiii hiperactivi suferă de o tulburare cerebrală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Copiii hiperactivi și cu deficit de atenție suferă de „o tulburare cerebrală” produsă de lentoarea creșterii neuronale, potrivit unui studiu internațional publicat recent, ai cărui autori cer să se pună capăt etichetării tradiționale de „proastă creștere” pentru a explica comportamentul acestor copii.

„Există o bază neurobiologică care explică tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (Attention-deficit/hyperactivity disorder, ADHD), iar părinții ar trebui să înțeleagă și să învețe să se ocupe de copiii lor”, a declarat pentru EFE Marcel Wortel, de la Centrul Medical Universitar St. Radbound din Nijmegen, Olanda, care a condus cercetarea.

Cercetarea s-a bazat pe cel mai mare studiu de neuroimagistică realizat până acum la persoane cu tulburare de deficit de atenție. În total au fost comparate imagini provenind de la 1.713 persoane cu ADHD și de la 1.529 de persoane fără această tulburare, cu vârste cuprinse între 4 și 63 de ani.

„Diferențele pe care le-am găsit pot explica întârzierea în dezvoltarea creierului care caracterizează această tulburare de atenție”, spun oamenii de știință de la centrul Radboud din Nijmegen.

ADHD se caracterizează prin simptome de lipsă de concentrare, impulsivitate și hiperactivitate și afectează unul din douăzeci de copii (sub 18 ani) la nivel mondial, în timp ce două treimi suferă din cauza efectelor acestui sindrom sau mențin semne ale acestuia la vârsta adultă.

Rezultatele acestei cercetări cer să se pună capăt etichetei că ADHD este cauzată de „proasta creștere” sau copiii „sunt greu” de educat, deoarece este vorba doar de o chestiune legată de ritmul la care creierul ajunge la maturitate.

Cu toate acestea, cauzele rămân controversate, așa că autorii acestui studiu au cerut „să nu fie stigmatizați” copiii cu hiperactivitate și deficit de atenție, în așteptarea găsirii unui remediu la această tulburare, dacă va fi găsit vreunul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...