UE le-a spus companiilor aeriene din Marea Britanie să-şi mute afacerea în Europa sau să renunţe la zboruri după Brexit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficiali ai Uniunii Europene au avertizat companiile aeriene, inclusiv Ryanair, easyJet și British Airways că vor trebui să-și mute sediile sau să vândă participații către naționali europeni dacă vor să continue să zboare între Marea Britanie și Europa continentală, după Brexit, informează publicația The Guardian.

Directorilor executivi ai companiilor aeriene li s-a reamintit în cadrul unei întâlniri private care a avut loc recent cu oficiali ai UE că trebuie să aibă o bază semnificativă pe teritoriul Uniunii și că o mare parte din acțiunile companiilor trebuie să fie deținute de naționali UE, asta pentru a putea efectua un zbor de la Milano la Paris, de exemplu, conform economica.net.

Totul vine pe fondul Brexit-ului şi al anunțului că premierul Marii Britanii, Theresa May, va activa articolul 50 pe 29 martie. Iar companiile cu sediul în Regat ar putea să tracă la restructurări și condedieri.

Mesajul dur al UE ar putea încuraja Marea Britanie să vină cu propriu set de reguli, ceea ce va face ca operatorii înregistrați în Europa să se confrunte cu aceleași provocări ca şi companiile înregistrate în Marea Britanie. Companiile cu sediul pe continent ar putea renunța la investiții în Marea Britanie, pe termen scurt, deși ar putea căuta să-și stabilească noi subsidiare englezești.

Abilitatea companiilor, precum easyJet, de a opera pe rute în Uniunea Europeană a făcut parte importantă din modelul de business și va apărea dorința de a investi în afara Marii Britanii pentru a-și menține cota de piață.

Unele companii aeriene au început deja să caute sedii alternative și să calculeze cum se pot asigura că acționariatul să fie majoritar UE, prin posibila reducere de capital britanic.

Alte companii și-au păstrat speranța că va exista flexibilitate din partea Comisiei Europene. Reprezentanți ai easyJet, alături de cei de la IAG, proprietarul British Airways, Ryanair și grupui TUI, s-au întâlnit cu oficialii UE săptămâna trecută. Această întâlnire a urmat uneia în care au fot invitați la discuții și reprezentanții Air France- KLM, Finnair, Lufthansa și SAS, ca parte a UE să relaționeze cu acționarii companiilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...