La Strada: Drepturile victimelor abuzate sexual sunt încălcate cu desăvârșire

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De multe ori, victimele abuzurilor sexuale sunt tratate de polițiști, procurori și judecători exact ca și victimele unui furt. Asta deși este evident că tema este una mult mai sensibilă. O spun reprezentanții Centrului Internațional „La Strada” care au efectuat un studiu, menit să scoată la iveală carențele din sistemul judiciar în ceea ce privește asigurarea drepturilor victimelor în caz de viol.

Victima este audiată împreună cu infractorul, nu i se oferă un avocat, i se pun întrebări rușinoase. Iar acestea sunt doar câteva din încălcările depistate de juriștii de la „La Strada”.

„Victima este audiată iar agresorul stă după ușă…”

Pentru a avea un tablou mai clar, ei au analizat 240 de dosare care țin de infracțiuni privind viața sexuală în perioada 2011-2015. Greșelile organelor de drept încep încă din prima fază, spun specialiștii. Polițistul sesizat despre un abuz nu îi explică victimei drepturile sale. În cel mai bun caz îi dă o foaie plină cu termeni juridici. Toate cheltuielile medicale sunt suportate de victime și deși i se recomandă asistență psihologică, de cele mai multe ori, acest lucru nu se întâmplă.

Revoltător este și faptul că victima unui viol poate fi audiată în aceeași zi cu agresorul său, la ore apropiate (în 56 de cazuri din cele 240 studiate s-a întâmplat așa). „Se creează impresia că victima este audiată iar bănuitul stă după ușă. Acest fapt nu numai că intimidează victima, dar o expune la suferințe repetate inutile”, a spus Livia Mitrofan, expert național, candidat la funcția de judecător. Mai mult, din 240 de cazuri examinate, în 122 era vorba despre victime minore. Deși acestea trebuie audiate în condiții speciale, acest lucru nu se întâmplă.

„Te simți vinovată de cele întâmplate?”

Pe lângă toate astea, victimele în loc să fie ajutate, sunt făcute culpabile de cele întâmplate de procurori și ofițeri de urmărire penală. Aceștia dau întrebări care nu doar că nu au nicio relevanță, dar intimidează victimele și ca efect acestora le este jenă să mai povestească ceva. Spre exemplu sunt întrebate: „Anterior ați mai avut rapoarte sexuale?”, „La ce vârstă ați început viața sexuală?”, „Vă simțiți vinovată pentru cele întâmplate?”. În 50 de procente din cazuri victimele sunt audiate repetat. „Toate întrebările duc la aceea că, victima se face vinovată de cele întâmplate: că a fost într-un loc întunecos, că a purtat o fustiță scurtă…”, a declarat avocatul Natalia Bayram.

Dosarele ce țin de infracțiuni sexuale, examinate în ședință deschisă

Nici atunci când dosarul ajunge pe masa magistraților lucrurile nu stau mai roz. În 90 la sută din cazuri victima nu este prezentă la ședințele preliminare pentru că, în mare parte, nici nu știe despre ele. În schimb când este vorba despre audierea victimei, procurorul poate dispune și aducerea ei forțată în instanță, spun reprezentanții „La Strada”.

În 20 la sută din cazuri, judecătorii au examinat dosarul în ședință deschisă. Asta deși subiectul este unul sensibil și se cere cercetare probelor cu ușile închise.

Pentru a evita aceste abuzuri din partea reprezentanților justiției, Centrul Internațional „La Strada” vine cu unele recomandări:

– Să fie modificate Codului Penal și de Procedură Penală astfel încât să nu fie încetată urmărirea penală în caz de împăcare a victimei cu agresorul său. (Judecătorii și procurorii ar trebui să fie mai atenți la motivele care ar fi dus la împăcarea părților)
– Să-i fie explicate clar drepturile victimei
– Să beneficieze victima de asistență psihologică
– Să fie evitate confruntările dintre victimă și agresor
– Să fie instruiți procurorii, polițiștii și judecătorii despre cum să acționeze în astfel de cazuri.

Reprezentanții Centrului „La Strada” spun că au vorbit cu organele competente despre rezultatele studiului. Procuratura și Curtea Supremă de Justiție le-ar fi spus că au descoperit aceleași carențe în cadrul analizelor interne. S-a format și un grup de lucru format din ofițeri, procurori, reprezentanți ai mai multor organizații non-guvernamentale pentru a schimba cadrul legal. Nu se știe, însă, când se va întâmpla acest lucru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...