„Liderul” transnistrean s-a plâns lui Rogozin de „amenințările și provocările” din partea Chișinăului și Kievului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a plâns vicepremierului rus Dmitri Rogozin, responsabil de industria apărării în guvernul de la Moscova, pe „amenințările și provocările” venite din partea autorităților de la Chișinău și Kiev.

Aflat într-o vizită la Moscova, Krasnoselski a cerut Rusiei să convingă autoritățile din Republica Moldova și Ucraina să renunțe la instituirea controlului mixt la punctul de trecere Cuciurgan. Acesta i-a spus lui Rogozin că, regiunea transnistreană se confruntă, în ultimul timp, cu un număr „impunător de amenințări și provocări” din partea Chișinăului și Kievului, conform novostipmr.com.

Krasnoselski l-a informat pe oficialul rus despre efectele negative ale acestui proiect și și-a exprimat încrederea că eforturile Federației Ruse ca țară garant și mediator în procesul de negocieri privind problema transnistreană vor contribui la buna organizare a discuțiilor în formatul „5+2”.

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a comunicat anterior despre existența unei voințe politice exprese a Guvernului Republicii Moldova în a institui controlul comun la postul „Pervomaisk-Cuciurgan” pînă în trimestrul IV 2017, cu etapizarea procesului pe perioade succesive, reiterând disponibilitatea părții moldovenești de a contribui cu resursele și echipamentele necesare, de a mobiliza în acest sens sprijinul partenerilor internaționali și al UE, și de a continua, după asigurarea cu succes a funcționalității postului vizat, replicarea modelului respectiv la celelalte puncte de trecere, amplasate pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene.

La rândul său, delegația ucraineană a confirmat prezența unei voințe politice similare și din partea autorităților de la Kiev, a remarcat deplina deschidere de a realiza sarcina trasată, a enunțat necesitatea de a definitiva concomitent procedurile de demarcare a întregii frontiere moldo-ucrainene, cu sincronizarea măsurilor ce se impun a fi întreprinse, impulsionarea corespunzătoare a proceselor și soluționarea eficientă a problemelor de interes bilateral.

Aspectele tehnice ale introducerii controlului comun urmează a fi discutate și agreate în cadrul platformelor de dialog ale serviciilor vamale și de frontieră ale părților, cu asigurarea unei baze normative, tehnologice și infrastructurale a activităților preconizate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...