Valeriu Munteanu: Legea de gestionare a deșeurilor este „extrem de chinuită”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lipsa educației ecologice este cea mai mare problemă. Aceasta este opinia ministrului Mediului, Valeriu Munteanu în cadrul audierilor publice, privind implimentarea Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013 – 2027.

„Ceea ce se întâmplă în râul Bâc sau în alte locuri din Chișinău este neglijența și lipsei de educație a cetățenilor noștri”, consideră ministrul Mediului, care menționează că ministerul se preocupă și de găsirea noilor metode eficiente pentru educarea cetățenilor.

Totodată, acesta a precizat că noua Lege de gestionare a deșeurilor este „extrem de chinuită” și aceasta va fi aprobată tocmai în decembrie 2017, deoarece cu doi ani în urmă când Valeriu Munteanu a preluat funcția, legea era încă la Ministerul Mediului.

Menționăm că Strategia de gestionare a deșeurilor din Republica Moldova se află încă la nivelul studiilor de fezabilitate și deși au trecut mai mulți ani, acțiuni concrete în acest domeniu nu au fost făcute.

„Studiile de fezabilitate nu se fac doar pentru a fi bifate, ci pentru a vedea dacă ne mișcăm în direcția corectă și ce ar trebui să facem mai departe”, a remarcat președintele Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, Violeta Ivanov.

Strategia de Gestionare a Deșeurilor are drept scop promovarea unui nou mod de colectare a deşeurilor menajere, a celor de producţie, recuperarea materialelor reutilizabile, protecţia mediului şi realizarea unui program de salubrizare stradală unitară, care să contribuie la reducerea cantităţii de deşeuri depozitate în respectivele zone, prin stabilirea unui sistem adecvat de tratare pentru fiecare tip de deşeuri, în vederea protejării mediului.

Totodată strategia prevede dezvoltarea sistemelor integrate de management al deșeurilor menajere conform standardelor UE, bazate pe abordare regională și divizare teritorială a țării în 8 regiuni de management al deșeurilor.

Astfel, autoritățile publice locale urmează să creeze asociații de management al deșeurilor la nivel de regiune, conform recomandărilor Ministerului Mediului.

Rolul asociațiilor va consta în stabilirea și aprobarea termenilor de referință pentru selectarea companiei ce va gestiona deșeurile în regiune, a tarifelor de colectare și eliminare a deșeurilor.

În același timp textul strategiei prevede și construcția a două stații de tratare mecanico-biologică a deșeurilor în regiunea Bălți și Chișinău și 7 depozite pentru celelalte regiuni ale țării.

Costul de implementare este de aproximativ 370 de milioane euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...