Negruţa îl contrazice pe Candu: Societatea are dreptul să știe cine sunt autorii şi jurisdicţiile prin care s-a scurs miliardul furat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Spicherul Andrian Candu a declarat că partea a doua a raportului companiei americane Kroll, ce investighează dispariția a circa un miliard de dolari din ceie trei bănci falimentate moldovene, ar putea fi gata în lunile aprilie-mai. Veaceslav Negruţa, expert Transparency International-Moldova, și ex-ministru de Finanțe, rămâne sceptic că BNM va putea să îşi recupereze banii de la cele trei bănci implicate în „furtul miliardului”.

În opinia expertului, cetățenii trebuie să vadă cine sunt autorii, companiile şi jurisdicţiile prin care s-au scos acele miliarde din sectorul bancar.

„Cu siguranţă, Kroll a şi pregătit, în mare parte, lucrul care trebuia să fie prezentat. Ce ţine de partea de a fi public făcut acest raport, există o clauză, a existat şi în cazul primului raport Kroll, de confidențialitate. Şi, respectiv, nu este obligaţiunea nici a companiei, şi nici a Băncii Naţionale de a-l face public. Probabil, luând în calcul şi anumite sensibilităţi care reies din acest raport, dar având în vedere că primul raport a fost, totuşi, făcut public printr-o scurgere pe blogul preşedintelui Parlamentului, logic, societatea are tot dreptul să cunoască continuitatea acestui raport şi raportul Kroll-2 să fie făcut public. La fel, lumea să vadă cine sunt autorii, cine sunt actorii, companiile şi jurisdicţiile prin care s-au scos acele miliarde din sectorul bancar. Vedem o întârziere”, a declarat Negruță în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Expertul spune că recuperarea mijloacelor fraudate prin extragerea lor peste hotare sau şi aici, pe intern, este misiunea celor de la Kroll împreună cu compania parteneră, iar oamenii ar trebui să se aștepte ca măcar după astfel de raport Kroll-2 autorităţile locale să pornească proceduri de sechestru, blocaje în conturi, de active inclusiv aici, cât şi peste hotare, cu scopul de a recupera mijloacele.

„Chiar dacă o parte din mijloace au revenit, poate, între timp în Republica Moldova, cu siguranţă Kroll şi partenerul îşi va face meseria şi va trasabiliza mişcarea acestor mijloace. Şi evident că noi putem să ne aşteptăm că măcar după astfel de raport Kroll-2 autorităţile locale vor porni proceduri de sechestru, blocaje în conturi, de active inclusiv aici, cât şi peste hotare, cu scopul de a recupera mijloacele. Partea cealaltă, ce ţine de procedura de insolvabilitate, este administrată de administratori de insolvabilitate sau de lichidare care sunt angajaţi ai Băncii Naţionale, care se ocupă de recuperarea creditelor care au fost acordate de către aceste bănci, vinderea de active sau alte proceduri de recuperare a anumitor mijloace care cândva au aparţinut acestor trei bănci”, mai spune fostul ministru.

Acesta mai spune că, autoritățile trebuie să pornească două procese paralele: una de investigare a fraudei bancare şi alta pe procedura de insolvabilitate şi recuperare a fondurilor sau activelor pentru ca să fie rambursate creditorilor acestor trei bănci.

De menționat că, la sfârșitul lunii noiembrie 2016, BNM a primit al treilea raport despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova.

Prima etapă a investigației a scos la lumină dovezi clare privind implicarea crucială în această fraudă a dlui Ilan Shor, precum și a companiilor și persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta (împreună „Grupul Shor”). Dovezile în cauză au stat la baza unei analize amănunțite a fluxului de fonduri obținute în mod fraudulos în anul 2014, efectuată în scopul urmării fondurilor până la destinația lor finală.

În perioada 2012-2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat credite în sumă totala ce depășește 3 miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate în mare parte prin intermediul unei structuri internaționale complexe de spălare a banilor, cu o factiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...