„Importante însă sunt şi condiţiile cu care Uniunea Europeană va acorda aceşti bani Republicii Moldova. Şi aici eu voi insista ca banii să vină cu condiţionalităţi foarte clare în combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept, combaterea spălării banilor şi anchetarea fraudei din sistemul bancar care s-a produs în anul 2014. Deci, vreau ca banii să vină, vreau să vină cât mai repede, dar vreau să vină cu condiţionalităţi clare, măsuri pe care guvernul să trebuiască să-şi ia angajamentul să le întreprindă, pentru ca banii să poată veni în mai multe tranşe, căci este stabilit ca banii să vină în doi ani şi jumătate în mai multe tranşe. Şi vreau ca înainte de fiecare tranşă guvernul să trebuiască să implementeze o serie de măsuri pe care oameni, de altfel, le aşteaptă a fi implementate”, a adăugat Siegfried Mureşan, raportor în Comisia pentru bugete.

„S-a făcut ceva, dar s-a făcut prea puţin. Noi avem semnat Acordul de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, unde se spune foarte clar ce ne-am angajat de comun acord, de bună voie ambele părţi, Republica Moldova şi Uniunea Europeană, să implementăm ca şi reforme în următorii ani. Guvernul a început, dar a făcut prea puţin, a transpus prea puţin în realitate. Şi acum avem această oportunitate, acest acord de asistenţă macrofinanciară, 100 de milioane, unde spunem aşa: „Sigur că vrem ca banii să vină, dar cât de repede vor veni banii va depinde de guvern, nu de Uniunea Europeană”. Căci noi vrem să dăm banii cât mai repede, dar şi guvernul trebuie să implementeze o serie de reforme stabilite în Acordul de Asociere”, a mai spus parlamentarul european.

Totodată, europarlamentarul Siegfried Mureşan vine cu un mesaj către autorităţile de la Chişinău, îndemnându-le să înceapă implementarea reformelor.

„Mesajul meu este foarte clar, anul acesta guvernul trebuie să se mişte mai repede decât anul trecut. Dacă nu, Republica Moldova va pierde oportunităţi şi riscă să piardă inclusiv ajutoare financiare pe care Uniunea Europeană doreşte să le acorde cetăţenilor. Noi nu vrem ca această oportunitate să fie pierdută pentru oameni. Noi avem banii, vrem să-i dăm şi cât mai repede, fiindcă e nevoie de ei acolo. Însă cheia e la guvern. Dacă guvernul nu implementează ceea ce se angajează, atunci există riscul ca banii să nu ajungă la oameni. Sper să nu ajungem în acea situaţie. Tocmai de aceea fac un apel guvern: Apucaţi-vă de treabă”, a mai menţionat Siegfried Mureşan.

Deputatul a mai spus că guvernul trebuie să se mişte mai convingător şi în anchetarea jafului secolului, realizând o anchetă cât mai dură: „Lucrurile trebuie separate. Dispariţia acelui miliard, evident, e un lucru rău, un lucru grav, trebuie anchetat. Şi noi vom da tot sprijinul pe care îl putem da pentru ca acel miliard să fie recuperat, cei care sunt vinovaţi să fie traşi la răspundere, prejudiciul să fie recuperat. Şi legislaţia să fie întărită, astfel încât niciodată în viitor o asemenea fraudă să nu se mai poată fi întâmplată. Deci, acolo anchetă cât mai dură. Şi guvernul, de asemenea, şi pe anchetarea miliardului trebuie să se mişte mai convingător. Însă ajutarea cetăţenilor Republicii Moldova trebuie să continue. Şi noi nu putem pedepsi şi nu vom vrea niciodată să pedepsim cetăţenii Republicii Moldova, fiindcă au avut ghinionul de a avea o clasă politică iresponsabilă şi hrăpăreaţă. În pofida clasei politice iresponsabile trebuie să acţionăm, trebuie să ne asigurăm că are loc o reformă a clasei politice. Însă nu putem acum să nu mai ajutăm cetăţenii Republicii Moldova doar fiindcă au avut ghinionul să fie conduşi de oameni politici incompetenţi în trecut”.

„Banii sunt pentru oameni, nu sunt pentru politicieni. Tocmai de aceea, vom pune condiţionalităţi aspre pe care guvernul să trebuiască să le îndeplinească ca banii să ajungă la oameni. Şi sper ca guvernul să îndeplinească aceste condiţionalităţi. Nu cred că guvernul îşi va permite să piardă aceşti bani şi să nu îndeplinească acele condiţionalităţi”, a conchis europarlamentarul.

Precizăm că în ianuarie curent, Comisia Europeană a propus acordarea a 100 de milioane de euro Republicii Moldova, din care 40 de milioane nu trebuie returnaţi, iar 60 de milioane credit. Propunerea urmează să fie votată de Parlamentul European.