Unul dintre subiectele care a provocat polemici în platoul emisiunii Ora Expertizei vizează poziţia diasporei faţă de ideea modificării sistemului electoral.

„Reprezentanţii diasporei din toată lumea au spus că nu sunt de acord cu votul uninominal şi nici cu cel mixt”, a spus Vasile Năstase.

Analistul politic Corneliu Ciurea consideră însă că opinia cetăţenilor aflaţi peste hotare contează mai puţin. „Pe mine mă interesează în primul rând ce cred oamenii din ţară, diaspora este importantă, dar la coadă. Nu vorbiţi doar de diaspora, nu e corect, eu sunt cetăţeanul statului meu. În proiectul de lege există prevederi speciale pentru diasporă, care va putea să-şi aleagă reprezentanţi”, a declarat Ciurea.

Cei doi invitaţi s-au referit şi la modul în care a fost reflectat subiectul de către televiziunile controlate de Vladimir Plahotniuc.

„A mers reporterul de la Publika la aeroport şi întreba dacă oamenii vor ca diaspora să aibă reprezentanţi în Parlament şi aceştia au răspuns că da. Dar întrebarea pe care au pus-o ei în studiou a fost dacă oamenii sunt pentru votul uninominal al PD”, a spus Vasile Năstase.

„Sigur că în cazul dat s-a comis o greşeală, din prea mult zel. Publika nu s-a aprofundat în acest sondaj ca să interpreteze corect cifrele”, a adăugat Corneliu Ciurea.

Potrivit lui Vasile Năstase, manipularea şi coruperea cetăţenilor ar fi folosite pe larg şi în procesul de colectare a semnăturilor de susţinere a iniţiativei PD. Aceleaşi metode ar putea fi folosite şi la alegerile parlamentare, dacă va fi introdus votul uninominal, atenţionează membrul Platformei Civice DA.

„Vor identifica o persoană cu cel mai mare impact acolo, un chirurg, profesor, om de afaceri, un om care poate aduce voturi. De fapt, ei deja sunt identificaţi, deja borsetca merge prin raioane şi se întâlneşte cu primari”, a spus Vasile Năstase.

„Admit că ar putea să existe asemenea situaţii, dar faptul că există un sprijin pentru votul uninominal este cert, tocmai din această cauză mai toate partidele anterior au susţinut ideea uninominalului, iar că acum n-o susţin e din cauza PD”, a conchis Corneliu Ciurea.

Ofiţerul de presă al PD, Irina Gîscă, a refuzat să comenteze declaraţiile din cadrul emisiunii.

Menţionăm că iniţiativa privind trecerea de la votul proporţional la cel uninominal a fost trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneţia. Acum trei ani, instanţa a examinat un proiect similar şi a constatat că există numeroase riscuri, întrucât aleşii ar putea intra în dependenţa unor oameni de afaceri.