Linkuri accesibilitate

„E ceva putred în Danemarca” și în alte țări europene?


La Copenhaga
La Copenhaga

Presa daneză și germană despre băncile europene implicate în spălarea banilor din Rusia și reacții politice.

Cele mai mari bănci din Danemarca, Danske Bank și Nordea sunt implicate în schema de spălare a banilor „murdari” din Rusia, cunoscută și sub numele de „spălătoria” sau „laundromatul” rusesc.

Luni, mediile din 32 de țări au publicat noi informații din ancheta internațională coordonată de OCCRP, axată pe schema folosită pentru a spăla peste 20 de miliarde de dolari din Rusia. R.Moldova joacă un rol central în această schemă, iar ancheta locală este condusă de RISE Moldova.

Potrivit cotidianului Berlingske, între 2011 și 2014, prin băncile daneze, mai ales prin filiala din Estonia a băncii „Danske Bank”, s-au spălat bani murdare în valoare de peste 7 miliarde de coroane, împărțiți în peste 1.700 de conturi diferite.

„Când o firmă din Marea Britanie plătește printr-o bancă din Moldova sume mari într-un cont din Danemarca, după care banii ajung în bănci din Panama sau Seychelle, ceva nu este în regulă”, declară expertul financiar Lars Krull de la Universitatea din Aalborg.

Politicienii din toate partidele parlamentare daneze discută acum despre posibilitatea ca directorii băncilor, în general, să poată fi trași la răspundere, dacă banca pe care o conduc nu este eficientă în detectarea schemelor de spălare a banilor.

În Germania, numărul băncilor care au fost folosite în schema de spălare a banilor murdari din Rusia se ridică la cel puțin 27, relatează cotidianul Suddeutsche Zeitung, care a fost implicat direct în ultima investigație internațională.

Între 2011 și 2014, prin băncile germane s-au „spălat” peste 66 milioane de dolari, bani care erau plătiți prin Moldinconbank și banca letonă Trasta Komercbanka, căreia i s-a retras licența în martie 2016. În Germania, cele mai mari sume de bani au fost spălate prin Commerzbank (peste 27 milioane de dolari) și Deutsche Bank (în jur de 24 de milioane de dolari).

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG