Studenții moldoveni pot beneficia de toate tipurile de burse de studii acordate de România

osb
Foto: Facebook/OSB Timișoara

Ministerul Educației Naționale a României a aprobat un ordin privind reglementarea burselor prin care specifică că naționalitatea nu poate constitui criteriu de acordare a oricărui tip de burse. Astfel, în conformitate cu prevederile ordinului dat studenții moldoveni în România pot beneficia de toate tipologiile de bursă.

Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 3392 din 27 februarie 2017 privind stabilirea Criteriilor generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin material pentru studenţii şi cursanţii din învăţământul superior de stat, învăţământ cu frecvenţă a fost publicat în Monitorul Oficial pe 2 martie 2017.

În cap. III Dispoziţii finale, art. 19 prevede „Nu pot constitui criterii de acordare a oricărui tip de burse provenite din fonduri de la bugetul de stat: vârsta, sexul, religia, rasa, naționalitatea, orientarea sexuală, apartenența politică a candidatului sau a familiei acestuia, apartenența la organizații legal constituite ori cu activitate conformă cu legislația europeană în vigoare, numărul de ani petrecuţi în alte instituții de învățământ, studiile efectuate în străinătate, precum şi accesul la burse din alte surse”.

Iar conform Hotărârii de Guvern nr. 844/2008 privind stabilirea cuantumului burselor, cheltuielile privind plata burselor se asigură din fonduri alocate cu această destinație. Prin urmare studenții etnici români pot beneficia de toate tipologiile de burse, în aceleași condiții cu ceilalți studenți de la universitățile din România.

În acest context Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara a anunțat că începând cu semestrul II în universitățile din Timișoara, studenții etnici români vor putea beneficia de toate tipologiile de burse.

Regulamentul privind acordarea burselor și a altor forme de sprijin material pentru studenții la ciclurile de studii de licență și master din Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), elaborat la nivelul Universității de Vest din Timișoara alături de OSUT, care a fost aprobat în ședința din 16 martie 2016, ține cont de prevederile menționate mai sus. De asemenea metodologia internă la nivelul Universității Politehnice din Timișoara care va fi aprobată în timpul apropiat va ține cont de aceste principii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente