Echipele de robotică a elevilor din Moldova s-au bucurat de un succes remarcabil în Estonia

photo-lego1
Foto: Ministerul Educației

Oferind spații creative Makerspace și fiind echipate cu seturi de robotică LEGO, bibliotecile publice din Moldova completează rolul școlilor și asigură tinerii cu posibilități de explorare a tehnologiilor, încurajând dezvoltarea abilităților de programare prin participarea la diverse competiții.

Anul acesta, echipele de robotică create în cadrul bibliotecilor din Moldova au participat pentru prima dată, cu suportul programului Novateca, la concursul FIRST LEGO League Moldova, care s-a desfășurat ulterior și la nivel internațional în orașul Tartu, Estonia, în perioada 11-12 martie.

Echipele și-au pus la încercare abilitățile de programare și au prezentat proiecte pentru îmbunătățirea interacțiunii dintre oameni și animale, aplicând cunoștințele STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Aceste rezultate sunt un exemplu viu care demonstrează modul în care bibliotecile publice inspiră tinerii să-și exploreze abilitățile și creativitatea în cadrul comunității. Echipele de robotică din biblioteci au impresionat membrii juriului cu soluții creative de programare și au demonstrat abilități deosebite de lucru în echipă și gândire critică.

Echipa SkyNet de pe lângă biblioteca publică din Căușeni a câștigat cupa la categoria „Robotul – cea mai bună mecanică” și premiul 2 la proba tehnică „Roboții în misiune”, demonstrând astfel că bibliotecile modernizate din Moldova creează oportunități pentru tineri de a aplica cunoștințele de programare și a soluționa probleme globale cu ajutorul tehnologiilor inovaționale.

Programul Novateca, în cooperare cu Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și Asociația de companii private din domeniul TIC din Republica Moldova (ATIC), a facilitat crearea a șapte cluburi de robotică în bibliotecile din Căușeni, Fălești, Rezina, Telenești, Drujba, Izbiște și Voinova. Cu suportul voluntarilor comunitari, bibliotecarii instruiesc copiii și tinerii în activități de programare a roboților, încurajându-i să aplice cunoștințele STEM și să-și dezvolte abilitățile de gândire critică și soluționare a problemelor. Odată cu crearea cluburilor de robotică în toamna anului 2016, mai mult de 150 de copii și tineri au fost instruiți în activități de codificare și programare a roboților la bibliotecile publice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente