Ultima oră! Judecătoria Centru a anulat decretul lui Dodon. Băsescu este din nou cetățean al R. Moldova

dodon-basescu
Foto: Moldova

Judecătoria Chișinău a anulat ieri decretul lui Dodon de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu. Astfel, fostul președinte a României este din nou cetățean al Republicii Moldova, potrivit TIMPUL.md.

În urma încheierii Curţii Supreme de Justiţie din 27 ianuarie 2017, prin care a fost stabilită competenţa Judecătoriei Chişinău, reclamantul Traian Băsescu a urmat procedura prevăzută de Legea contenciosului administrativ.

Astfel, la 1 februarie 2017 Traian Băsescu, prin intermediul avocatului, a înaintat o cerere prealabilă Preşedintelui Igor Dodon. Reclamantul a solicitat revocarea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetățeniei ca fiind emis contrar legii.

La 6 martie 2017 avocatul reclamantului a recepţionat scrisoarea Preşedinţiei prin care se comunica faptul că cererea prealabilă a fost respinsă. Scrisoarea nu conţinea nici un fel de motivaţie juridică în sprijinul respingerii cererii prealabile.

În acest context, la 16 martie 2017 reclamantul a înaintat Judecătoriei Chişinău o cerere de chemare în judecată împotriva Preşedintelui Igor Dodon prin care a solicitat anularea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 ca fiind ilegal. Concomitent cu înaintarea acţiunii reclamantul a solicitat şi aplicarea măsurii de asigurare prin suspendarea executării decretului contestat până la examinarea cauzei în fond.

La 20 martie 2017 Judecătoria Chişinău a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea de chemare în judecată, a obligat pârâtul să prezinte referinţa şi probele în sprijinul acesteia până la 2 mai 2017 fixând primul termen de judecată pentru 16 mai 2017 orele 10:00. Şedinţa de judecată va avea loc în incinta Judecătoriei Chişinău (sediul central) biroul nr. 1, Str. N. Zelinschi 13, Mun. Chişinău.

La aceeaşi dată instanţa de judecată a emis o altă încheiere prin care a admis cererea reclamantului de asigurare a acţiunii. Instanţa a suspendat executarea decretului contestat în scopul prevenirii consecinţelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului.

În baza acestei încheieri Decretul Preşedintelui Igor Dodon nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 încetează să mai producă efecte juridice până la soluţionarea cauzei prin emiterea hotărârii judecătoreşti. Încheierea de suspendare produce efect imediat, dar poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente