Un om de afaceri originar din Moldova prezent în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume

Boris Mints, în vârstă de 58 de ani, este singurul om de afaceri originar din Republica Moldova prezent în clasamentul Forbes din anul 2017 al miliardarilor, cu o avere estimată la 1,35 miliarde de dolari.

Potrvit top-ului realizat de Forbes, averea acestuia s-a majorat într-un an cu circa 150 milioane de dolari, de la 1,2 la 1,35 miliarde dolari şi acum ocupă poziţia 1 567 în lume şi locul 56 în topul miliardarilor ruşi, arată clasamentul Forbes, scrie mold-street.com.

Boris Mints este originar din Râbniţa, Republica Moldova, dar activitatea sa şi afacerile sale le are în Rusia. Potrivit Forbes, el este proprietarul holdingului de investiţii O1 Group (cu sediul în Cipru), care deţine fonduri de pensii şi active imobiliare în Rusia şi alte state. În 2014, el a vândut grupului Goldman Sachs International un pachet de 12% din filiala O1 Group – O1 Properties.

Mold-street.com scrie că Mints a folosit veniturile pentru a cumpăra mai multe fonduri de pensii ruseşti şi o cotă în CA Immobilien Anlagen din Austria, care investeşte în imobiliare, inclusiv în România. La finele anului trecut el a vândut cota sa.

Pe primul loc la nivel mondial este, în continuare, Bill Gates, fondatorul Microsoft, cu o avere de 86 de miliarde de dolari, urmat de investitorul american Warren Buffett, cu o avere de 75,6 miliarde de dolari. Spaniolul Amancio Ortega, proprietarul grupului Zara, a căzut pe locul al patrulea, cu o avere de 71,3 miliarde de dolari, fiind devansat de fondatorul și directorul grupului Amazon, Jeff Bezos, care are o avere de 72,8 miliarde de dolari.

Pe locul cinci se situează fondatorul rețelei de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, care la doar 32 de ani are o avere de 56 miliarde de dolari. De altfel, între primii 20 de miliardari, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos și fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, sunt singurii care au o vârstă mai mică de 60 de ani.

Un număr record de 2.043 de miliardari (în creștere cu 13%) au intrat în cea de a 30-a ediție a clasamentului miliardarilor realizat de Forbes, în timp ce avuția lor netă cumulată a crescut cu 18% până la 7.670 de miliarde de dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.