RISE: Două automobile de lux procurate cu bani proveniţi din „spălătoria rusească” au conexiuni cu Veaceslav Platon

Decolăm! #Eu sunt rachetă, #Gagarin, #Să mergem”. Ceasul de bord al automobilului Bentley indică 250 km la oră. La volan se află una dintre cele mai cunoscute stiliste din Federația Rusă, moldoveanca Elina Cobaleva, fosta soție a lui Veaceslav Platon.

Un alt șofer de Bentley este moldoveanul Vitalie Mihailov. El conduce doar în documente. În realitate este un interpus, condus de Platon.

RISE Moldova a descoperit că cele două automobilele de lux au fost procurate din Germania cu bani proveniți din „spălătoria rusească” de 22 de miliarde de dolari care a tranzitat Republica Moldova.

În Moldova sunt înregistrate 23 de automobile de lux marca Bentley, produse de compania britanică Bentley Motors Limited. Două au conexiune cu Veaceslav Platon, unul dintre arhitecții care au proiectat mașinăria rusească de spălat bani – Laundromat. Astfel de automobile costă sute de mii de euro, în dependență de model și anul de fabricație.

Banii

Pe 27 aprilie 2012, judecătorul Valeriu Gâscă de la Judecătoria Rîșcani din Chișinău a emis o ordonanță judecătorească prin care dispunea încasarea sumei de 400.000.000 de dolari americani în beneficiul firmei Valemont Properties LTD. Suma uriașă urma să fie încasată de la un cetățean moldovean sărac, o companie fantomă britanică și trei firme din Rusia.

În baza documentului emis de Gâscă, firmele din Rusia au transferat banii pe contul executoarei judecătorești Svetlana Mocan. În continuare, Mocan a redirecționat banii, în mai multe tranșe, pe contul companiei fantomă Valemont Properties LTD, reprezentată de o persoană interpusă din Ucraina.

Una din tranșe a fost înregistrată pe 7 septembrie 2012. Atunci, Svetlana Mocan a transferat 5.928.225 de dolari în conturile firmei Valemont Properties LTD, deschise la Moldindconbank.

Plata pentru Bentley

Documentele bancare obținute de RISE Moldova arată că, în aceiași zi, Valemont Properties LTD a plătit 250.980 de euro companiei germane Fa. Sviridova Kneippstrae, indicând la destinația plății: „conform invoice 234 din 23.08.2012 pentru echipament auto KOBALvinSCBFJ63W9DC081243 KOBALvinSCBFJ63W2DC081360”.

Documentele obținute de RISE demonstrează că, la mai puțin de trei luni de la transferul bancar, pe 20 noiembrie 2012, în Republica Moldova au fost importate două automobile Bentley de model Continental GT V8. Bolidurile au fost procurate din Germania.

În adeverințele de import ale automobilelor sunt trecute drept numere de caroserie „SCBFJ63W9DC081243” și „SCBFJ63W2DC081360” – adică informațiile indicate și în plata transferului făcut de Valemont Properties LTD companiei germane.

Tot în documentele vamale apar și proprietarii de Bentley: Elina Cobaleva și Vitalie Mihailov. Elina s-a căsătorit cu Veaceslav Platon în 2001, iar în 2014 au divorțat oficial. Vitalie Mihailov, al doilea proprietar de Bentley este originar din Căușeni, localitatea de baștină a lui Veaceslav Platon.

Veaceslav Platon este anchetat la Chișinău pentru suspiciuni privind implicarea în Laundromat.

Totodată, el este anchetat penal și judecat pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „Jaful secolului”. Mai exact, Procurorii Anticorupție susțin că Platon a beneficiat de credite în valoare de peste 800 de milioane de lei de la Banca de Economii din Moldova, prin intermediul unor persoane interpuse.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.