Diaspora: „Votul uninominal este în interesul partidului de la guvernare”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Votul uninominal este creat în interesul partidului de la guvernare, pentru că este inoportun acum și pentru că distrage atenția de la problemele cu adevărat importante ale țării. Aceasta este opinia comunității „Adoptă un Vot”, care a organizat o reuniune la Veneţia – Mestre, Italia.

„Conform unor calcule simple, dar estimative, aproximativ 1 milion de moldoveni sunt peste hotare, iar acest sistem probabil ar da Diasporei deputați în Parlament conform datelor oficiale care nu sunt corecte deloc și atunci, un sfert din populația țării care locuiește peste hotare s-ar trezi reprezentată de un doi sau maxim trei deputați, ceea ce tuturor ni se pare absolut incorect. Din motivul acesta credem că este inoportun acum implementarea sistemului de vot uninominal și mixt”, a menționat una dintre organizatoarele evenimentului, Anastasia Condruc pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit tinerilor din comunitatea respectivă, în prezent, cu sistemul pe care îl avem, diaspora are mai multe șanse să fie reprezentată, pentru că poate alege un partid sau un candidat independent care reprezintă interesele.

„Momentul în care diaspora alege unul sau doi deputați care reprezintă interesele aceștia pot fi corupți foarte ușor într-o țară ca Moldova”, mai precizează Anastasia Condruc.

Pe de altă parte, amintim că potrivit unui sondaj IMAS, 51% din respondenți, moldoveni din diasporă consideră că la următoarele alegeri Parlamentare ar trebui să fie sistemul uninominal de vot.

În cadrul offline-ului, comunitatea a mai adoptat o rezoluție prin care își arată dezacordul cu schimbarea sistemului electoral actual în primul rând, după care cer întoarcerea miliardului furat și o luptă reală cu corupția.

Totodată, membrii s-au împărțit în grupuri de lucru și au adoptat planuri de acțiuni, idei de proiecte necesare pe care s-au angajat să le implementeze.

Comunitatea „Adoptă un Vot” este o formă fără precedent de automobilizare a compatrioţilor moldoveni de peste hotare și a organizat la Veneţia – Mestre, Italia, o reuniune la care au participat circa 200 de reprezentanţi ai Diasporei din 19 ţări, precum şi ai societăţii civile şi mass media din Republica Moldova.

Întrunirea s-a dorit o vocea sonoră a celor – foarte mulţi din Diaspora – cărora le pasă de ce se întâmplă şi sunt hotărâţi să contribuie la schimbarea în bine acasă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...