Guvernul vrea să reglementeze activitatea dronelor; Noile reguli ar putea limita accesul la informație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul noului Cod aerian al Republicii Moldova, elaborat de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în comun cu Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) și înregistrat în Parlament pe 21 februarie curent, ca inițiativă legislativă a Guvernului, a trezit îngrijorarea reprezentanților mass-media. Documentul propune să reglementeze și aeronavele fără pilot, adică dronele, ceea ce, în opinia jurnaliștilor, ar putea conduce la limitarea accesului la informație.

Potrivit proiectului de lege, aeronavele fără pilot urmează să fie înmatriculate, iar certificatul de înregistrare „trebuie să se afle în permanență la persoana care asigură controlul de la distanță a aeronavei”.

Totodată, acest tip de aeronave vor putea efectua zboruri „fără permisiunea prealabilă a autorității administrative de implementare și realizare a politicilor în domeniul aviației civile doar în zone special rezervate”, conform media-azi.md.

Șeful Direcției reglementări din cadrul AAC, Sergiu Mârzac, a confirmat că prin noțiunea de aeronave fără pilot se au în vedere dronele.

„Legislația Republicii Moldova trebuie să fie adaptată la normele europene, iar în majoritatea statelor există tendința de a reglementa activitatea deținătorilor de drone. Atâta timp cât cadrul normativ în vigoare nu reglementează spectrul legat de drone, era necesar să fie introduc acest aspect în noul Cod aerian. Atunci când se vor face filmări cu drona în scop necomercial nu va fi nevoie de autorizație, iar în cazurile comerciale va fi necesar. În opinia noastră, proiectul de lege nu vine să îngrădească activitatea jurnaliștilor”, ne-a comunicat Sergiu Mârzac.

Solicitat să explice ce se are în vedere prin „zonele special rezervate” pentru zboruri reprezentantului AAC a recomandat să consultăm Ordinul 933 al AAC din 4 mai 2016 cu privire la stabilirea zonelor de interdicție a aparatelor de zbor fără pilot. Documentul în cauză stipulează că „spațiul aerian al R. Moldova „FIR Chișinău”, Clasa C, se consideră zonă interzisă.”

Redactorului-șef al portalului Agora.md, Victoria Dumbravă spune că „argumentul că prin modificarea anumitor legi, adoptări de Coduri, are loc transpunerea normelor europene în legislația națională îl găsim în ultima perioadă în majoritatea inițiativelor. Se știe însă că în ultimii ani, dronele au fost utilizate în mai multe investigații, reportaje jurnalistice, iar imaginile surprinse au scos la iveală averi de lux ale demnitarilor sau informații care i-au pus pe aceștia în situații nu tocmai confortabile. Pentru instituțiile media, în special, pentru jurnaliștii care utilizează în activitatea lor dronele, aceste noi condiții care se conțin în proiectul Codului aerian ar putea deveni o povară birocratică, dar și o limitare a accesului la informație”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...