Peste 900 de militari americani, circa 150 de infanterişti britanici şi 120 de soldaţi români vor face parte din batalionul din nord-estul Poloniei, a cărei creare a fost decisă la Summitul NATO de la Varşovia, din iulie anul trecut, alături de alte trei batalioane în ţările baltice.

''Aceasta este o misiune, nu un ciclu de antrenamente. Obiectivul este de a descuraja agresiunea în ţările baltice şi Polonia. Suntem deplin pregătiţi pentru a fi letali'', a explicat locotenent-colonelul american Steven Gventer, care conduce această misiune.

Marea Britanie, Canada şi Germania conduc celelalte trei batalioane, din Estonia, Letonia şi Lituania, care urmează să devină operaţionale în luna iunie. Ele vor beneficia de sprijinul unor state aliate, printre care Franţa. În total, circa 4.000 de militari NATO, susţinuţi de tancuri, alte vehicule blindate, avioane şi echipamente de informaţii de înaltă tehnologie, vor monitoriza şi asigura apărarea în cazul oricărei potenţiale incursiuni ruse.

Moscova, care neagă că ar avea intenţii expansioniste sau agresive, acuză NATO că încearcă să destabilizeze Europa Centrală şi a reacţionat deja prin formarea a patru noi divizii pentru a-şi consolida regiunile vestice şi centrale.

Obiectivul NATO este însă de a preveni repetarea scenariului ucrainean din 2014 şi o anexare ipotetică de către Rusia a unei părţi a teritoriului uneia dintre fostele republici baltice sovietice. De asemenea, Alianţa doreşte să evite o revenire la Războiul Rece, atunci când Statele Unite au avut desfăşuraţi în Europa circa 300.000 de militari, adaugă agenţia de presă britanică.