Detalii despre reținerea lui Bolboceanu: Ar fi vândut secrete unui spion rus. 23 de mii de dolari, găsiți în casa acestuia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul deputat al Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu este cercetat pentru trădare de patrie. După ce informații în acest sens au apărut în presă, reprezentanții Procuraturii și ai Serviciului de Informații și Securitate au prezentat detalii în acest caz. „Este o premieră pentru Republica Moldova”, au declarat organele specializate.

Potrivit procurorilor, totul se desfășura ca într-un film de spioni. „Agentul” Iurie Bolboceanu purta discuții cu un spion străin căruia îi vindea secrete care țin de Republica Moldova. Oamenii legii nu au vrut să precizeze ce anume i-a spus spionului fostul deputat dar au menționat că întâlnirile dintre cei doi eau minuțios pregătite.

Se înțelegeau asupra locului unde urmează să se întâlnească, verificau atent dacă nu îi urmărește cineva apoi treceau la discuții. Vorbeau doar prin intermediul unui telefon care nu poate fi urmărit iar informațiile erau transmise în scris ori pe suporturi electronice. Totodată, ofițerii de investigație au stabilit că cei doi comunicau prin intermediul unui laptop special.

Pentru informațiile oferite, Bolboceanu ar fi fost remunerat de spionul rus. Fostul deputat ar fi primit între câteva sute de euro până la câteva mii, în funcție de improtanța informației transmise. În timpul perchezițiilor efectuate în casa ex-deputatului, anchetatorii au găsit 23 de mii de euro, bani, care ar fi provenit din afacerea ilegală, mai ulte documente dar și un telefon care ar fi fost folosit la discuțiile cu spionul. Oamenii legii nu au dat numele spionului. Anterior, însă, presa a scris că este vorba despre adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Chișinău, Alexandr Grudin.

Șapte luni a durat urmărirea penală iar când au acumulat probe suficiente, procurorii și ofițerii SIS au decis să-l rețină pe fostul ales al poporului din partea PD. Acesta a refuzat deocamdată să facă declarații în fața organelor de urmărire penală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...