Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   SIS confirmă reținerea ex-deputatului democrat…

SIS confirmă reținerea ex-deputatului democrat într-un dosar de spionaj

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) confirmă reținerea la 17 martie a ex-deputatului democrat Iurie Bolboceanu într-un  dosar în care este învinuit de spionaj și trădare de patrie. Surse sigure din cadrul anchetei au declarat pentru Ziarul de Gardă că este vorba despre un „caz de spionaj clasic”, iar „probe suficiente” au fost acumulate, atât în cadrul perchezițiilor, cât și investigațiilor preliminare. De asemenea, sursa ZdG a declarat că „R. Moldova este ținta mai multor acțiuni de spionaj, atât din vest, cât și din est”.

La ora 14.00, SIS și Procuratura Generală vor susține o conferință de presă în care vor fi oferite detalii despre acest dosar, precizează sursa ZdG.

Alexandru Grudin Foto: dubossary.ru

La 19 martie, Newsmaker.md a scris că ex-deputatul din partea Partidului Democrat, Iurie Bolboceanu, a fost reţinut vineri, 17 martie, de către organele de drept, fiind învinuit de spionaj şi de trădare de patrie. Bolboceanu ar fi reţinut după ce la domiciliul lui au avut loc percheziţii, umărirea penală pe numele deputatului fiind pornită încă în 2016. Din documentele citate de newsmaker.md rezultă că Bolboceanu ar fi avut o relaţie cu adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin.

Contactat de ZdG, ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Eugen Roșca a declarat că la acest moment nu poate confirma sau infirma reținerea lui Iurie Bolbocean și a declarat că instituția va reveni mai târziu cu informații.

Iurie Bolboceanu a figurat in celebrul dosar de corupere a deputatilor din Parlamentul R. Moldova. La 6 martie 2014 acesta s-a retras din fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat. După părăsirea fracțiunii PD, Iurie Bolboceanu spunea că viziunile sale nu mai coincid cu cele ale fracțiunii și că nu se mai regăsește în acest partid. Tot el spunea că „eu văd puțin altfel dirijarea lucrurilor în R. Moldova. Atunci când nu se îndeplinește nici minimul promisiunilor electorale, trebuie să-ți pui un semn de întrebare”.

Reprezentanții Ambasadei F. Ruse în R. Moldova, pe care i-am întrebat despre acuzațiile la adresa lui Iurie Bolboceanu, precum că ar fi avut o legătură cu ajutorul ataşatului militar al Rusiei în Moldova, Alexandr Grudin, ne-au solicitat să trimitem întrebările la adresa electronică a serviciului de presă pentru a primi ulterior un răspuns.