Concluzie Expert-Grup: Cine a permis destabilizarea sistemului bancar?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe lângă multitudinea de lecții învățate după deconspirarea fraudelor și criza bancară din 2014-2016, una din cele mai importante, cu siguranță, este necesitatea reformării din temelii a Comitetului național pentru stabilitatea financiară (CNSF). Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Expert-Grup.

Fiind creat in 2010, acesta și-a demonstrat ineficiența în prevenirea și gestionarea crizei bancare recente. Mai mult decât atât, din cauza formatului său politizat și a mandatului neclar, CNSF a fost una din principalele deficiențe instituționale care a permis destabilizarea sistemului bancar.

Despre necesitatea reformării Comitetului a vorbit anterior Fondul Monetar Internațional (FMI) în Programul său de evaluare a stabilității sectorului financiar din 2014 , mediul de experți, precum și prim-ministrul Filip în 2016.

Potrivit experților, în pofida măsurilor întreprinse până acum de autorități, cadrul de stabilitate financiară rămâne unul mai curând problematic. Astfel, mandatul actualului Comitet rămâne neclar, fiind focusat mai curând pe soluționarea, decât pe prevenirea crizelor, este unul vag și, pe alocuri se suprapune cu atribuțiile altor instituții (în special, cu cea a BNM).

O reformă înțeleaptă a Comitetului național de stabilitate financiară implică eliminarea lacunelor existente, în baza lecțiilor învățate din eșecurile precedente ale acestei instituții, precum și în corespundere cu arhitectura de stabilitate financiară din UE.

În mod particular, reforma trebuie să clarifice mandatul CNSF, precum și modul de operare și interacțiune reciprocă a membrilor acestuia.

Comitetul trebuie să fie concentrat preponderent pe prevenirea crizelor financiare, pe eficientizarea comunicării și coordonării între instituțiile de care depinde stabilitatea financiară, să nu submineze independența membrilor, precum și să nu dețină atribuții care se suprapun cu cele ale membrilor acesteia.

Scopul acestui raport este de a readuce în spațiul public subiectul reformei cadrului de stabilitate financiară, precum și să sporească nivelul de înțelegere a guvernanților, liderilor de opinie, dar și a oamenilor de rând privind reforma respectivă.

Documentul este bazat pe constatările studiului elaborat acum 1 an în urmă de către Echipa Economică Germană și Expert-Grup, principiile Comitetului European pentru Risc Sistemic, precum și practicile altor state (ex: România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Germania și Olanda) la capitolul funcționării comitetelor de stabilitate financiară.

Astfel, acesta recapitulează cauzele eșecurilor precedente ale Comitetului și specifică principiile de bază care trebuie să ghideze reforma Comitetului. Studiul poate fi accesat AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...