Comitetul ONU a obligat statul să despăgubească o femeie, victimă a violenței în familie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O femeie de 58 de ani va fi despăgubită de autoritățile moldovenești, după ce acestea nu au intervenit când ea era agresată de soțul violent. O decizie în acest sens a fost luată de Comitetul Organizației Națiunilor Unite care a constatat, în acest caz, existența discriminării față de femei.

Comitetul a constatat numeroase probleme în sistemul judecătoresc din Republica Moldova și a criticat modul în care se examinează plângerile ce țin de violența în familie. Totodată, a obligat autoritățile să o despăgubească pe femeie. Comitetul a lăsat la discreția organelor competente să stabilească suma compensației. În astfel de cazuri, ea poate ajunge la cinci mii de euro, spun juriștii Promo-Lex, care au apărat-o în sinatță pe victima violenței în familie.

Potrivit avocaților, drama femeii a început încă acum zece ani. Ea era bătută și umilită de soț. Într-un final, și-a luat inima în dinți și s-a adresat la poliție. Inspectorul nu a acționat în vreun fel iar când femeia a venit cu plângeri repetate, polițistul a sancționat-o chiar pe ea. Nici procuratura nu a ridicat vreun deget să intervină, au spus juriștii Promo-Lex. Procurorul de caz a refuzat să pornească urmărirea penală iar instanțele de judecată făceau ping-pong cu decizii contradictorii.

„Acest caz prezintă foarte bine carențele în investigarea unui caz de violență de familie și modul în care acționează cei patru actori în investigarea a astfel de cazuri: poliție, asistență socială, procuratură și instanța de judecată”, a precizat avocatul Vadim Vieru.

Juriștii au mai spus că acea Comisie ONU este o alternativă mai ales pentru cazuri de violență în familie și cazuri în care sunt implicate femeile. La moment, pe masa Comsiei mai sunt alte trei dosare ce țin de Republica Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...