(doc) Cum planifică Primăria să rezolve problema deșeurilor solide din municipiul Chișinău

gunoiste
Foto: timpul.md

După ce în presă au apărut mai multe articole despre situația dezastruoasă în care s-a pomenit Chișinăul după ce muncitorii de la Autosalubritate nu au mai evacuat deșeurile de câteva zile, Primăria municipiului Chişinău prezintă viziunea sa pentru soluţionarea problemelor legate de gestionarea deşeurilor menajere solide.

Prin urmare, în luna septembrie 2016, a fost prezentat studiul de fezabilitate privind managementul deșeurilor solide din municipiul Chișinău. Proiectul este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a fost elaborat de compania germană de inginerie „FICHTNER Management Consulting”.

Studiul de fezabilitate a fost realizat în perioada 2015 – 2016, scopul general fiind elaborarea sarcinilor privind îmbunătățirea serviciilor aferente deșeurilor solide și protecția mediul înconjurător din municipiul Chișinău. Potrivit autorilor proiectului, municipalitatea trebuie să ajungă la un acord cu autoritățile din satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi, pentru reabilitarea și redeschiderea gunoiștii din localitate.

În acest sens, sunt planificate investiții care vor soluționa problema gunoiștii din s. Țânțăreni, pentru a putea fi utilizată în următorii circa 10 ani. Proiectul va fi finanțat de BERD și prevede:

#1. Reconstrucția depozitului de deșeuri din s. Țânțăreni – 11,643 mln. euro;
#2. Renovarea parcului auto/camioane pentru colectare și transfer deșeuri – 7,720 mln. euro;
#3. Reabilitarea stației de transfer și a liniei de sortare pentru deșeurile colectate separat – 1,802 mln. euro;
#4. Închiderea gunoiștii din sectorul Ciocana (utilizată în prezent) și revitalizarea zonei aferente – 1,785 mln. euro.

Potrivit primarului general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, prin implementarea acestui proiect în valoare totală de circa 23 milioane de euro, pe parcursul a cinci-șapte ani, va fi rezolvată integral problema deșeurilor solide din municipiul Chișinău.

De asemenea, la sfârşitul lunii noiembrie 2016, Primăria municipiului Chișinău a făcut public Studiul geologic și hidrologic la depozitul pentru deșeuri menajere de la Țânțăreni, în cadrul Proiectului privind realizarea Studiului de Fezabilitate „Deșeurile solide în Chișinău”, elaborat de Compania de consultanță „Fichtner”.

În urma investigațiilor de laborator s-a constatat că sursa de apă potabilă din localitate sau fântâna pentru agricultură amplasată lângă depozit nu sunt afectate de gunoiștea municipală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente