Ambasadorul Japoniei la Chişinău: Relaţiile moldo-japoneze vor fi intensificate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, susține că pe parcursul celor 25 de ani de relații diplomatice dintre Republica Moldova şi Japonia, cele două state au cooperat, au semnat acorduri și aceste relații urmează a fi intensificate și aprofundate. În cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la Radio Moldova, diplomatul a menționat că Japonia a acordat Republicii Moldova asistență în diverse domenii și Japonia rămâne a fi un partener important al Republicii Moldova, transmite IPN.

Diplomatul nipon a menționat că, prin proiecte și asistență, Japonia vrea să facă viaţa moldovenilor mai bună şi vrea să ajute Republica Moldova să fie o ţară mai stabilă din punct de vedere economic. În ultima perioadă au fost semnate un șir de acorduri de grant pentru susținerea mai multor sectoare. Unul dintre acestea este sectorul agricol. Potrivit ambasadorului, agricultura, dar și industria stau la baza unei economii prospere. De asemenea, au fost semnate contracte de grant în domeniul sănătății și al educației.

Oficialul a mai menționat că Japonia importă produse alimentare din Moldova, vinurile moldovenești devin cunoscute în Japonia. Totodată, investitorii niponi se extind în Republica Moldova. Deja există mai mulți investitori care au venit în Republica Moldova și își dezvoltă o activitate, au creat locuri de muncă. Ambasadorul speră ca în viitor mai mulți investitori japonezi să vină în Republica Moldova, pe de o parte, investitorul își dezvoltă o afacere aici, pe de altă parte oferă locuri de muncă.

Masanobu Yoshii a declarat că la fel de importante sunt și relațiile social-culturale, care la stau la baza dezvoltării relațiilor de prietenie dintre cele două state. În acest sens în Republica Moldova sunt organizate activități pentru a promova cunoștințele despre Japonia și limba japoneză. Totodată, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova şi Japonia, Ambasada Japoniei a organizat prima ediţie a Festivalului filmului japonez, în cadrul căruia au fost prezentate trei filme.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Japonia au fost stabilite pe 16 martie 1992.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...