Ce i-au pregătit albanezii preşedintelui american Donald Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele american Donald Trump are din acest sfârșit de săptămână un bulevard care-i poartă numele într-unul din cele mai sărace orașe din Albania, Kamza, situat la nord-vest de capitala Tirana, transmite duminică EFE.

Bulevardul Donald J. Trump, lung de 500 de metri, a fost inaugurat duminică de primarul din Kamza, Xhelal Mziu, și de liderul Partidului Democratic (PD, conservator, în opoziție — n.r.), Lulzim Basha. Bulevardul Donald Trump se intersectează cu principala arteră a orașului, Bulevardul Albastru, numit astfel după culorile steagului PD, și se termină în strada Pacific, care duce către strada Europa, potrivit realitatea.net.

Donald Trump nu este primul politician al cărui nume este „împrumutat” unei străzi din Kamza. Există artere care poartă numele de George Bush, Nicolas Sarkozy sau Silvio Berlusconi, conform Agerpres.

„Mziu face experiențe pe noi. Prea puțini oameni îi cunosc (pe liderii internaționali menționați — n.r.) și majoritatea nici nu știu să pronunțe aceste nume dificile”, a declarat pentru EFE Haxhi Hyra, un vânzător ambulant de țigări care, din cei 250 de euro pe care-i câștigă lunar, trebuie să întrețină o familie formată din 12 persoane.

„Pe Trump nici măcar americanii lui nu-l iubesc. În plus, e prietenul lui (Vladimir) Putin și este prorus. Nu este bun nici pentru noi, nici pentru Europa”, crede prietenul acestuia, Tahir, care l-a criticat pe primar că a dat numele președintelui american unei străzi care înainte se numea Iliria, „tărâmul strămoșilor noștri”.

Pentru Astrit Kastrati, care în prezent nu are un loc de muncă, autoritățile locale fac bine că numesc o stradă din oraș după un lider american, deoarece „fără ajutorul Statelor Unite nu ar fi existat nici statul albanez în 1912, nici un Kosovo independent”.

În Albania, una dintre națiunile cel mai proamericane din Europa, există o statuie a fostului președinte american George W. Bush, în amintirea vizitei pe care acesta a efectuat-o în 2008 în orașul Fushe Kruje.

Kamza este unul dintre cele mai noi orașe din Albania, creat după căderea comunismului, în 1991, când mii de albanezi și-au părăsit locuințele din nordul sărac și s-au stabilit în împrejurimile capitalei în căutarea unei vieți mai bune. Cu o populație de circa 100.000 de locuitori, orașul se numără printre zonele cele mai sărace și cu cea mai mare rată a șomajului din Albania.

Primarul Mziu, membru al PD, a luat în noiembrie trecut această inițiativă ciudată, declarându-l pe Trump „cetățean de onoare” al Kamza și calificându-l drept „model revoluționar al noii ordini democratice, expert în economie, negociator în politica externă, comunicator cu minte ascuțită și lider al timpurilor moderne”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...