Un nou milițian la funcția de Împuternicit pentru drepturile omului în Transnistria

Sovietul suprem de la Tiraspol l-a ales prin vot secret pe Veaceslav Kosinski drept reprezentant al instituției regionale ce asigură respectarea drepturilor omului în zona separatistă. Veaceslav Kosinskii este originar din regiune Jitomir, Ucraina, şi are 54 ani.

Acesta l-a substituit pe Vasile Kaliko, căruia îi expirase cele două mandate, acum un an în urmă. Atât Kaliko, cât și Kosinski sunt milițieni, începându-și cariera în organele de miliție.

Kosinski a absolvit Școală specială de miliție din Chișinău în anii 1988, după care a activat ca anchetator în Ministerul de interne al URSS timp de 2 ani. Din 1990 până în 1998 a activizat ca anchetator în miliția transnistreană, după care 5 ani a fost în funcția de judecător la Tiraspol.

Între timp a făcut studii la facultatea de drept a Universității tiraspolene. În 2009 a fost numit judecător la curtea constituțională. A fost medaliat cu mențiunea „jurist emerit al Transnistriei”, medalii pentru vitejie și credință, veteran al anchetei transnistrene, etc.

Potrivit Galinei Antiufeeva, șefa comisiei pentru drepturile omului a sovietului suprem, „..Kosinski este un bun profesionist. Împuternicitul trebuie să iubească lumea și să fie pregătit să apere drepturile și interesele lor. Aceste calități le are Kosinskii”. Menirea acestuia este de a asigura îndeplinirea priorităților stabilite de liderul regiunii Vadim Krasnoselischii, astfel încât cetățenii noștri să se simtă liberi și în siguranță.

Votarea acestei candidaturi a fost secretă, astfel încât toți cei 35 de deputați fideli liderului tiraspolean l-ar fi ales unanim. Dezbateri nu au durat. Nu se cunoaște nici care a fost și dacă ar fi fost vreo altă candidatură. Normele transnistrene nu prevăd transparența numirilor sau consultările publice pentru funcția nominalizată.

Centrul de studiere a consecințelor conflictului transnistrean.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare