Problemele economice, Transnistria și „demersul” guvernării de la Chișinău, pe agenda întrevederii Dodon-Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, au avut vineri o întrevedere la Moscova, informează RIA Novosti și TASS.

Cei doi șefi de stat au discutat probleme ce țin de cooperarea comercial-economică, de situația migranților moldoveni în Rusia și de reglementarea transnistreană.

De asemenea, potrivit RIA Novosti, Dodon și-a exprimat intenția de a discuta cu liderul rus cu privire la „demersul diplomatic” al guvernului și parlamentului de la Chișinău la adresa autorităților ruse.

„Dinamica este una pozitivă. Desigur, ar fi bine să discutăm și despre exporturi, și despre migranți, și despre Transnistria. Și cazul demersului diplomatic de săptămâna trecută al guvernului și parlamentului. Problemele tehnice nu trebuie abordate la nivel politic, făcând astfel de pași”, a declarat Dodon la începutul întrevederii.

Autoritățile moldovene au transmis săptămâna trecută o notă Rusiei, în care semnalează o serie de abuzuri comise împotriva unor oficiali moldoveni din parlament, guvern, servicii speciale și partide ale coaliției de guvernare din Republica Moldova la intrarea în Federația Rusă.

Oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă, după ce autorităţile de la Chişinău au semnalat o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. Astfel, guvernarea a transmis o notă către conducerea Rusiei.

Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintelui legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, la întâlnire fiind prezenți și ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, ministrul justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. „Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat”, anunţă oficialii moldoveni.

De asemenea, este descris modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor moldoveni.

În pofida acestei note, care riscă să afecteze relațiile dintre Moscova și Chișinău, președintele, Igor Dodon, a mers într-o nouă vizită în Rusia, catalogând drept deplasată recomandarea făcută de conducerea guvernului și parlamentului ca oficialii moldoveni să evite să mai călătorească în Rusia până la soluționarea problemelor semnalate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...