Într-o intervenţie la emisiunea „Cabinetul din umbră”, omul de afaceri a declarat că hotărârea vizează companiile olandeze, şi nu procesul propriu-zis, intentat împotriva lui Plahotniuc şi a finului său de cununie, spicherul Andrian Candu, care este încă pe rol. 
 
În postarea sa de pe Facebook, şeful PD scrie că instanţa subliniază că acuzaţiile formulate de Victor Ţopa şi Viorel Ţopa ar fi nejustificate şi că ar demonstra că el nu a organizat atacuri raider la Victoriabank.

Atunci când citeşti însă decizia, se vede clar că judecătorii nu spun explicit că Vladimir Plahotniuc nu e vinovat, ci că nu recunosc faptul că două companii olandeze implicate în proces ar fi încălcat drepturile lui Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. Viorel Ţopa a declarat că Plahotniuc a publicat o hotărâre care nu corespunde procesului intentat împotriva lui.

„La Amsterdam există două procese: unul care îl vizează pe Plahotniuc şi Candu. Acest proces e pe rol la Curtea de Apel. Al doilea, care vizează două companii olandeze folosite de Plahotniuc în fraudele lui. Plahotniuc în mod natural s-a referit la al doilea proces şi la a doua decizie. Ca să fie totul absolut clar, eu aş sugera să citiţi decizia propriu-zisă, dar nu comentariile lui Plahotniuc, iar decizia nu este nici despre Plahotniuc, cu atât mai mult nu e în favoarea lui. Chiar pe prima pagină a deciziei sunt indicaţi reclamanţii, care suntem noi şi pârâţii, care sunt două companii olandeze - OTIV Prime şi Sovereign trust. Cu Plahotniuc decizia nu are nici în clin, nici în mânecă. Toate faptele, toate probele contra lui Plahotniuc: furturile de acţiuni din Victoriabank, Banca de Economii, ASITO şi Victoria Asigurări, concentrarea acţiunilor furate în compania OTIV Prime prin Amsterdam unde el considera că nimeni nu îl va mai găsi - sunt fapte. Nu sunt alegaţii, nu sunt ipoteze sau acuzaţii ale cuiva, sunt fapte incontestabile”, a declarat Viorel Ţopa.
 
Omul de afaceri afirmă că a primit decizia acum o săptămână, însă nu i-a dat prioritate întrucât îl interesează verdictul în dosarul contra lui Plahotniuc, nu contra rezidenţilor olandezi.

„Acţiunea era menită să atragă la răspundere rezidenţii olandezi pentru participarea chiar şi formală la furturile lui Plahotniuc. Curtea a luat decizia că olandezii nu au cunoscut despre fraudele lui Plahotniuc şi de aceea nu pot fi atraşi la răspundere în conformitate cu legea olandeză. Oricum ar fi, noi nici nu considerăm că olandezii ar trebui traşi la răspundere pentru crimele lui Plahotniuc pentru că pe noi ne-a satisfăcut însuşi faptul că olandezii din companiile pe care le-am menţionat au confirmat în faţa Curţii că proprietar unic al întreprinderii OTIV este însuşi Plahotniuc”, a adăugat Viorel Ţopa.

Întrebat cum comentează faptul că Vladimir Plahotniuc se laudă că ar fi câştigat procesul şi că nu ar fi organizat atacuri raider, Viorel Ţopa a răspuns: 

„Nu am decât să fac referinţă din nou la textul deciziei. Există compartimentul fapte, el chiar vine pe prima pagină. Acolo se enumeră faptul că Plahotniuc este în spatele OTIV-ului, se enumeră evenimentele legate de atacurile raider, numărul exact de acţiuni furate. Eu vreau să subliniez un lucru: cererea noastră a fost respinsă contra rezidenţilor olandezi, nu contra lui Plahotniuc sau a crimelor lui Plahotniuc şi mă miră încă faptul că Plahotniuc însuşi a anexat decizia la postarea lui pe Facebook, adică chiar el oferă posibilitatea celor care doresc să se clarifice în toate balivernele”, a mai spus omul de afaceri.
 
Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru o reacţie. De menţionat că, săptămâna aceasta, pe site-ul Moldnews au fost plasate documente din decembrie 2011 ce atestă vânzarea unor acţiuni Victoriabank.

În calitate de vânzător figurează OTIV Prime Holding B.V., reprezentată pe atunci de actualul preşedinte al Parlamentului, finul de cununie al oligarhului Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, iar în calitate de cumpărător, Iurie Contievschii, un partener de business al lui Veaceslav Platon.

Suma tranzacţiei se ridică la 75 de milioane de dolari. Iar afaceristul Veaceslav Platon a declarat anterior în presă că el a cumpărat acţiuni furate de către Vladimir Plahotniuc de la Victor Ţopa şi Viorel Ţopa.

Amintim că, în 2010, oamenii de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa au declarat că Vladimir Plahotniuc ar fi preluat de la ei, în mod fraudulos, prin intermediul unor instanţe de judecată, acţiuni la Victoriabank, Banca de Economii şi ASITO. Oligarhul a respins acuzaţiile.

Dosarul a ajuns însă să fie examinat de magistraţii din Olanda, iar în noiembrie 2014 Curtea de Justiţie din Amsterdam a hotărât să pună sechestru pe active ale lui Plahotniuc şi ale companiei acestuia OTIV Prime Holding B.V. din Olanda. Decizia a fost luată în baza mai multor documente prezentate în cadrul unui proces ce vizează atacurile raider din anii 2010 şi 2011 asupra Victoriabank, Banca de Economii şi ASITO.

În 2012, şi Curtea de Justiţie de la Londra a prezentat dovezi potrivit cărora beneficiarul atacurilor raider din Moldova, în anii 2010 şi 2011, inclusiv la Banca de Economii, este oligarhul Vladimir Plahotniuc.