PCRM nu susține inițiativa lui Plahotniuc: Va concentra puterea în mâinile unui grup restrâns de persoane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sistemul electoral care funcționează în prezent în Republica Moldova demonstrează un șir de imperfecțiuni, însă acesta nu trebuie schimbat așa cum își dorește Partidul Democrat. Ideea este împărțită de reprezentanții PCRM.

Potrivit comuniștilor, mituirea alegătorilor, folosirea resursei administrative, care le dă prioritate partidelor de la putere, manipularea opiniei publice de către mass-media, care în mod ascuns este întreținută de partidele politice, coruperea politică și, ca urmare, „turismul politic” în Parlament dăunătoare denaturează voința exprimată de alegători și structura politică a Parlamentului, iar aceste fenomene conduc la dezamăgirea societății moldovenești, discreditează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

„Pentru a dezrădăcina aceste fenomene, este necesar de a perfecționa sistemul electoral și legislația electorală. Dar nu există nici un fel de argumente care ne-ar convinge că aceste imperfecțiuni ale actualului sistem electoral pot fi depășite prin trecerea la alegerile prin circumscripții uninominale”, se arată în reacția PCRM.

Trecerea la sistemul electoral majoritar, în opinia PCRM, va agrava problemele existente și va da naștere unor probleme noi.

„Mituirea alegătorilor și a deputaților aleși va putea fi făcută mult mai ușor, ceea ce poate conduce și, la sigur, va conduce la concentrarea întregii puteri a statului în mâinile unui grup restrâns de persoane, care astăzi pe toate căile împing aceste modificări în Codul Electoral. Exemple nu trebuie să căutăm departe – e suficient să trecem Prutul”, se mai arată în reacția comuniștilor.

Totodată, PCRM spune că folosirea resursei administrative se va face în proporții și mai mari și ea va începe de acum la etapa de înregistrare a candidaților și consideră inadmisibil faptul înlăturării de la participarea la alegeri a locuitorilor din Transnistria.

„La actuala etapă a soluționării diferendului transnistrean, acest lucru inevitabil se va întâmpla. Actualul sistem electoral le permite locuitorilor din Transnistria să-și exercite dreptul de a alege. În felul acesta, de la o legislatură la alta, Parlamentul va fi incomplet. În condițiile sistemului electoral cu circumscripții uninominale, sunt inevitabile tururile doi ale votării, acțiuni în justiție, fixarea unor noi alegeri, ceea ce în mod neîntemeiat tărăgănează procesul de completare a organului legislativ suprem, iar după aceea și formarea structurii lui interne”, mai spun cei din PCRM.

Astfel, comuniștii anunță că nu susțin modificările Codului electoral propuse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...