Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Oficial: Candidata respinsă anterior de…

Oficial: Candidata respinsă anterior de Parlament, devine membru al Curții de Conturi

Astăzi, 17 martie 2017, în Monitorul Oficial al R.  Moldova, Nr. 78-84 (6001-6007), a fost publicată Hotărârea Parlamentului privind numirea în funcția de membru al Curții de Conturi a Violetei Andrieș, pe un termen de cinci ani. Astfel, Andrieș a devenit cel de-al șaptelea membru al CCRM.

Candidatura acesteia a fost înaintată Parlamentului de către președintele Curții, Veaceslav Untilă, printr-un demers semnat la începutul lunii  februarie curent.  Andrieș a fost propusă atunci  a doua oară Parlamentului pentru numire în această funcție. În decembrie 2016, Veaceslav Untilă a înaintat deputaților două candidaturi, Violeta Andrieș și Andrei Munteanu, pentru cele două posturi vacante. În timp ce ultimul a întrunit voturile deputaților, Andrieș a fost respinsă.

Violeta Andrieș are studii în economie. Din 2011 ocupă funcția de șefă a Direcției audit performanță din cadrul Direcției generale auditul gestiunii economice corporative, tehnologiilor informaționale și autorităților de reglementare a Curții de Conturi a R. Moldova. Între 2007-2011 a fost manager al firmei de audit „DIVERS AUDIT” SRL, cu sediul pe bl. Mircea cel Bătrân 1, pe care a fondat-o în octombrie 2007. Astăzi, fondator și administrator al SRL-ului  este Vitalie Vrâncean, fiul Violetei Andrieș. Până în 2007, candidata la funcția de membru CCRM a fost director financiar al „Favorabil SA”, la care, potrivit ultimei declarații de avere, cea pentru 2015, deține o cotă de participare de 0,24% , iar soțul său – 0,34%, și care este înregistrată la aceeași adresă ca și „DIVERS AUDIT” SRL.

În 2015, familia Andrieș a avut un buget de circa 123 640 de lei, format în mare parte din salariul său de la Curtea de Conturi, 106 165 de lei. Violeta Andrieș declară că soțul său a obținut un  venit salarial de numai 12 384, fiind unic fondator și administrator al firmei „Alinvita-Com” SRL. SRL-ul este înregistrat, la fel, pe bl. Mircea cel Bătrân 1 și desfășoară activități de contabilitate.

În actul de avere, Andrieș declară că are în proprietate două terenuri, un apartament de 51,3 m.p. pe care l-a achiziționat în 2004 cu peste 200 de mii de lei, și o construcție de 84 m.p în valoare de 111 254 de lei. Familia Andrieș deține o Skoda Fabia produsă și obținută în 2007, în baza unui contract de leasing.

Violeta Andrieș trece în declarația de avere și două credite, unul, de 330 000 de lei, luat în 2006 cu o rată a dobânzii de 19% pe care trebuie să-l întoarcă până în 2021 și altul, de 100 000 de lei, luat în 2014 cu o rată a dobânzii de 11% și pe care trebuie să-l achite până în 2019.

În 2014, pe numele Violetei Andrieș a fost inițiată o procedură de control de către Comisia Națională de Integritate (CNI), pe motiv că în declarația pentru 2012 nu ar fi indicat toate averile și interesele. Cauza însă a fost clasată de inspectorii de integritate pe motivul lipsei încălcării regimului juridic al declarării veniturilor și intereselor personale.

În noiembrie 2013, Centrului Național Anticorupție a sesizat CNI-ul precum că Andrieș în declarația de avere pentru 2012 nu și-a declarat cota-parte în capitalul social al SRL „Divers Audit” și veniturile sale salariale  obținute în acel an la SRL-ul respectiv, dar și la „Reprezentanța The Jordanian Pharmaceutical Manufacturing Company” SRL, în mărime totală de 54 de mii de lei. În urma controlului, Comisia a stabilit că Andrieș a activat la „Divers Audit” SRL între 2007-2011, iar la „Reprezentanța The Jordanian Pharmaceutical Manufacturing Company” SRL, unde este unic fondator, între martie-iunie 2011.

Potrivit ambelor societăți comerciale, unde contabil activează  aceeași persoană, Vitalie Vrâncean, fiul lui Andrieș, „salariul pentru 2012 i-a fost calculat Violetei Andrieș din greșeală”, scrie în actul de constatare al CNI, unde se mai precizează că erorile admise au fost rectificate în rapoartele financiare anuale ale entităților. CNI a sesizat că informațiile prezentate de ambele SRL-uri sunt aproape identice ca formulare și conținut. Acest lucru l-a explicat Andrieș prin faptul că firmele au un singur jurist. La capitolul bunuri mobile, Comisia a stabilit că Andrieș nu a declarat un automobil de model BMW 525, înregistrat pe numele soțului, Grigore Andrieș. Funcționara de la Curtea de Conturi a declarat însă că automobilul nu-i mai aparține și a fost înstrăinat prin procură. În același act de constatare, CNI scria că Violeta Andrieș a omis să declare nu doar cota-parte pe care o deține la „Divers Audit” SRL, dar și cota-parte a soțului la „Alinvita-Com” SRL.

Un alt control, Comisia Națională de Integritatea inițiat pe numele Violetei Andrieș și în 2015, după ce au fost depuse două petiții prin care era sesizat faptul că  Andrieș, care deținea o funcție publică în cadrul Curții de Conturi, cea de controlor principal de stat, îndeplinea, paralel și calitatea de consilier în cadrul Consiliului local Budești, mun. Chișinău, aleasă la 14 iunie 2015, pe listele PLDM. Și de această dată, CNI a constatat lipsa încălcării regimului juridic al incompatibilităților de către Violeta Andrieș, „pe motivul lipsei remunerației pentru exercitarea mandatului de consilier în cadrul Consiliului local Budești”.

(doc) Respinsă anterior de Parlament, aceeași candidatură este înaintată repetat la funcția de membru al Curții de Conturi