„Reforma” serviciilor medicale: Veniturile instituțiilor au scăzut, iar oamenii pleacă la spitale private

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fracțiunile Parlamentare, înafară de deputații care fac parte din majoritatea parlamentară constituită în jurul Partidului Democrat, nu sunt de acord cu metodologia în baza căreia au fost stabilite prețurile la serviciile medicale și vor modificarea acesteia.

Deputatul comunist Oxana Domenti a declarat după ședința de astăzi a Legislativului că, instituțiile medicale au înregistrat pierderi, după legea implementată de ministerul Sănătății, iar cetățenii refuză să meargă la instituțiile medicale de stat.

„Am constatat că metodologia în baza căreia au fost stabilite costurile la serviciile medicale este defectuoasă și necesită a fi revizuită. Serviciile medicale incluse în pachetul de asigurări sunt limitate și există mulți factori obiectivi care determină cetățenii să recurgă la serviciile cu plată”, a declarat Domenti.

În scopul neadmiterii limitării cetățenilor la serviciile medicale, Domenti anunță că vine cu o hotărârea de Parlament de a revizui metodologia și tarifele medicale, care au început să genereze efecte negative.

„Pacienții fie nu vin la instituțiile medicale, fie apelează la instituțiile medicale private. În mai multe instituții medicale veniturile s-au redus și nu s-au majorat așa cum a planificat ministerul Sănătății și Guvernul”, a comentat Domenti.

Amintim că serviciile medicale din Republica Moldova s-au scumpit de câteva ori, după ce recent a fost modificat Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare. Acesta fiind modificat ultima oară în 2011, când medicii s-au plâns că tarifele respective sunt prea mici.

Potrivit e-sănătate.md, dacă o zi în serviciul terapeutic costa 144 de lei, acum va costa 209 lei, în serviciul cardiologic o zi de internare va costa 345 de lei şi nu 218, cum era până acum. În serviciul chirurgical patul pentru o zi de internare va costa 345 de lei. În serviciul cardio-chirurgical – 446 de lei, în loc de 299. O zi de reanimare va costa aproape 1.000 de lei şi nu 533


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...