Actualitate

Delegaţia transnistreană în CUC ignoră angajamentul privind elaborarea mecanismului de monitorizare a situaţiei din Zona de Securitate

Agenda de lucru a şedinţei a cuprins 10 subiecte, printre care: examinarea şi aprobarea raportului săptămînal al Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) cu privire la situaţia din Zona de Securitate (ZS), pregătirea de către CMÎ a măsurilor organizatorice în vederea celebrării celor 25 de ani de la demararea operaţiunii de menţinere a păcii în ZS, în conformitate strictă cu prevederile Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 ş.a.

În cadrul stabilirii agendei de lucru a şedinţei, delegaţia moldovenească repetat a solicitat introducerea chestiunii legate de elaborarea unui mecanism de monitorizare a situaţiei din Zona de Securitate, în conformitate cu punctul 3 al Procesului verbal Nr. 828 al CUC din 13 ianuarie a.c.

Cu regret, pe marginea celor solicitate atît partea transnistreană, cît şi delegaţia rusă au manifestat incapacitatea de a purta un dialog constructiv pe marginea acestui subiect.

Pînă la identificarea unor soluţii viabile privind buna desfăşurarea a activităţii CUC, delegaţia moldovenească va insista pe menţinerea constantă a subiectelor de interes pe agenda de lucru a şedinţelor.

”Totodată, constatăm drept o provocare la adresa autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova, stoparea şi blocarea autoturismului de serviciu al Inspectoratului General de Poliţie (IGP) dotat cu simbolica de pacificatori „MC”, pe 16 martie curent, în care se aflau reprezentanţii delegaţiei Comisiei Unificate de Control din partea Chişinăului, care se deplasau spre or. Bender, unde era preconizată desfăşurarea şedinţei ordinare a CUC”, se menționează într-un comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare.

În felul acesta, angajaţii aşa numitului „post de control de grăniceri” de la intrarea în municipiul Bender au încălcat flagrant prevederile art. 3 şi 5 al Acordului din 21 iulie 1992, punctul 4.1 al Procesului verbal al CUC nr. 578 din 22.03.2007 şi alte documente de bază în activitatea Comisiei.

Este de menţionat că, pe parcursul ultimilor ani au fost documentate şi înregistrate mai multe incidente provocatoare similare, care au avut loc în aşa numitele „posturi de control transnistrene”, care au dus la împiedicarea activităţii legale a ofiţerilor Inspectoratului de Poliţie Bender.

”În contextul celor expuse, recomandăm celor care execută, încuviinţează sau ordonă asemenea provocări, să se abţină pe viitor de la comiterea unor astfel de acţiuni abuzive. Delegaţia moldovenească în CUC şi alte organe competente vor întreprinde toate măsurile legale necesare pentru asigurarea respectării legii pe teritoriul statului şi siguranţei cetăţenilor Republicii Moldova şi în Zona de Securitate”, se mai spune în comunicatul dufuzat de Biroul politici de reintegrare.

 Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *